Ezért adj esélyt a gyógytornának

Sajnos az emberek életmódja rengeteget változott az elmúlt évtizedekben, és sok tekintetben nem pozitív irányba. Egyre kevesebb időt szentelünk a testmozgásnak és alig figyelünk oda arra, hogy mit eszünk, ennek pedig meg is lett az eredménye.

Sokan küzdenek túlsúllyal, szív- és érrendszeri problémákkal, ám akiket ez elkerül, jó eséllyel azoknak is már igen fiatalon olyan egészségügyi problémáik vannak, amik régebben csak jóval később jelentkeztek. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a manapság oly népszerű munkakörök – mint amilyen a programozás, vagy egyes irodai jelenlétet követelő szakmák – milyen hatással is vannak szervezetünkre. A nap nagy részét a számítógép előtt görnyedve töltjük, hogy aztán hazaérve ugyanezt folytassuk egy játékkonzol, vagy épp a telefonunk társaságában. Nem csoda, ha már egészen fiatalon, a harmincas éveinkben egyre több mindenünk fáj. Nyaki eredetű problémák a rossz testtartás miatt, porckorongsérv, csípő becsípődés, kéztőalagút szindróma és persze a sor napestig folytatható lenne.

A fájdalmak állandósulására azonban sokszor nem úgy reagálunk, ahogy kellene. Várjuk, hogy a probléma magától megoldódjon, vagy ami még rosszabb, önkényesen szedjük a gyulladáscsökkentőket és a fájdalomcsillapítókat. Ez azonban csak elodázza a megoldást, ráadásul hosszú távon máj és gyomor problémákhoz vezethet. Mozgásszervi panaszok esetén nem érdemes halogatni a közbelépést és már a tünetek jelentkezésekor orvoshoz, illetve szakemberhez kell fordulni. Megfelelő – és fájdalommentes – kezelésekkel ugyanis a legtöbb panasz enyhíthető, sőt véglegesen meg is szüntethető. Leggyakrabban a gyógytorna segít, ráadásul sokszor elég pár alkalom, utána pedig már otthon, nyugodt körülmények között gyakorolhatjuk a megtanult mozdulatokat, amik pár hét elteltével már erőteljesen kifejtik a hatásukat.