Ezért érdemes gyakrabban használni tömörítő programot

Aki napi rendszerességgel használ számítógépet – akár munkája során, akár csak személyes ügyei intézéséhez -, az szinte biztosan találkozott már valamilyen tömörítő programmal. A legtöbbször olyankor, amikor kapott valamilyen fájlt, aminek a kibontásához egy ilyen szoftverre volt szükség.

Ám azt már jóval kevesebben tudják, hogy a mindennapok során is igen nagy segítséget jelenthet, ha rendszeresen alkalmazzuk az ebben rejlő lehetőségeket. Egyfelől – és ez a leginkább egyértelmű előny, amit talán magyarázni sem szükséges – helyet takaríthatunk meg. Bizonyos állományok méretét ugyan nem lehet túlságosan összezsugorítani, ám vannak olyanok is, amiken megdöbbentően sokat lehet így nyerni. Noha ma már sok esetben ennek nincs túl nagy jelentősége – hiszen a modern gépek óriási tárhellyel rendelkeznek -, bizony még mindig sokaknál valós problémát jelent a hely szűke, ezért minden felszabadított bájtnak jelentősége lehet. Ám még ennél is fontosabb, hogy ha merevlemezt használunk – és nem SSD-t -, akkor az nagyon hálás lesz, ha a rengeteg kisméretű fájl helyett pár nagy, egybetömörített állománnyal kell megbirkóznia.

Így ugyanis jóval kevésbé lesznek töredezettek az adatok, ami azért is nagy előny, mert jóval gyorsabban elérhetjük azokat. Amire azonban a legkevesebben gondolnak, az a biztonság. Az internet szinte mindenhová begyűrűzött, és az emberek egyre kevésbé foglalkoznak a megfelelő védelemmel – legyen szó akár csak egy vírusirtóról -, holott a számítógépünk tele van érzékeny adatokkal és számunkra fontos emlékekkel. Egy tömörítő program segítségével ezeket a fájlokat jelszóval láthatjuk el, így még ha illetéktelen kezekbe is kerülnek, nem tudnak vele mit kezdeni. Ez talán első hallomásra nem tűnik egetverően fontos szempontnak, ám ha kikerülnek a képeink, akkor rögtön másképp látjuk a kérdést.