Ezért kell óvatosan bánni a fájdalomcsillapítókkal

Rohanó világunk egyik legkellemetlenebb mellékhatása, hogy egyre többen szenvednek valamilyen krónikus fájdalomtól. Ennek az időhiány épp úgy lehet az oka, mint ahogy a stressz is, hisz egy sebtében le tudott edzés – megfelelő bemelegítés nélkül – a sérülések melegágya, de ugyanígy okozhatja a problémát az is, ha a ránk nehezedő nyomás mellett már nincs erőnk arra, hogy kivizsgálások sorával kiderítsék, hogy mi is okozza a panaszokat.

Emiatt aztán nagyon sokan a legegyszerűbb megoldást választják. Ahelyett, hogy a fájdalom gyökerét kezeltetnék, inkább a tüneteket veszik célba, és különböző fájdalomcsillapító gyógyszerek segítségével elodázzák a valódi megoldást. Ez azonban több szempontból is problémás. Egyrészt azért, mert a fájdalom az esetek nagy részében csupán egy eszköz, amellyel a szervezetünk jelzi, hogy valami nincs rendben. Ha ezt a jelzést elnyomjuk, attól még a baj nem szűnik meg, és szerencsétlenebb esetben szép lassan súlyosbodik is, csak nem vesszük észre. Emellett azonban a gyógyszerek is nagy galibákat okozhatnak. Rengetegen úgy gondolják, hogy a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók korlátlanul szedhetőek – hisz nem véletlenül vásárolhatjuk meg őket különösebb orvosi ellenőrzés nélkül -, ám ez sajnos nem így van. Hatóanyagtól függően a rendszeres szedésük komoly egészségügyi kockázatot jelenthet.

A paracetamol túladagolása kapta talán a legnagyobb visszhangot az elmúlt években, ám a többi népszerű ágens – diklofenák, ibuprofén és az acetilszalicilsav – is veszélyes, ha nem megfelelő módon alkalmazzák őket. Hosszú távon komoly veseproblémákat, illetve gyomorfekélyt okozhatnak, és rendszeresen szedve akár a magas vérnyomás kialakulásáért is felelhetnek. Fokozottan ügyelni kell várandósság alatt, hisz még a legártalmatlanabbnak tűnő pirula is okozhat hatalmas gondokat, ezért aztán minden esetben egyeztessünk a háziorvossal, illetve a nőgyógyásszal, mielőtt bármilyen új hatóanyagú szert alkalmazunk. A fájdalomcsillapítás sok esetben fontos és elengedhetetlen, ám hosszú távon nem megoldás. Éppen ezért – bár sokszor kényelmetlen és kellemetlen – mindig járjunk utána, hogy mi okozza a panaszokat, és azt kezeltessük, mert csak ez jelent végleges megoldást.