Minden, amit a szemüveglencse kapcsán tudni érdemes

Ma már a szemüveglencsék terén is nagy kínálat érhető el, ami bizonyos szempontból előnyös, másrészről viszont egyáltalán nem könnyű kiigazodni a széleskörű választékban. A dioptria meghatározását követően a lencse és a szemüvegkeret típusát kell meghatározni. Mivel hosszútávú választásról van szó, ezért alaposan meg kell fontolni a döntést.

Optika Miskolc városában széleskörű kínálattal, a Sólyomszem optikában! A szemüveglencsékkel kapcsolatban nincs mindenkire vonatkozó általános szabály, ugyanis egy új szemüveglencse megszokási ideje rendkívül változó. Van, akinek egy bizonyos lencsét megszokni mindössze pár nap, míg más hosszú évek alatt is képtelen megszokni bizonyos lencséket. Éppen ezért mindenképp időt kell hagyni a megfelelő lencse kiválasztására. A lencséknek három fő típusa van, melyek az egyfókuszú, a kétfókuszú és a többfokúszú lencsék. Az egyfókuszú lencsék csak adott távolságra nyújtanak éles képminőséget, közelre vagy távolra. Leginkább rövidlátás vagy távollátás esetén kiváló megoldás. A bifokális vagy más néven kétfókuszú lencsék esetében a közeli korrekciót alulra, míg a távolit felülre helyezik el. Manapság viszonylag ritkán választják ezt a típust, mivel nem a legopcionálisabb megoldás, illetve a szemüveg viselését elég nehéz megszokni, különösen, hogy a fejtartást is nagy mértékben befolyásolja. A harmadik típus a progresszív, vagyis multifokális lencse, amellyel távolra és közelre egyaránt kiválóan lehet látni. Nem túlzás kijelenteni, hogy ezek a lencsék a természetes, éles látás érzetét adják vissza.

A szemüveglencse különféle anyagokból készülhet. Az üvegből készült lencsék előnye, hogy kevésbé karcolódnak, mint például a műanyag lencsék, viszont könnyebben törnek és nehezebbek is. A műanyag lencsék főként azért ajánlottak gyerekeknek, mert kevésbé törnek, azonban a karcolódással számolni kell ebben az esetben. A polikarbonát lencsék tizenkétszer ellenállóbbak az ütésnek, illetve körülbelül harminc százalékkal vékonyabbak és könnyebbek, mint a klasszikus műanyag szemüveglencsék, ezáltal ezek a legbiztonságosabb típusok. A lencsék kapcsán a fényáteresztő képességről is dönteni kell. A teljesen átlátszó lencsék mellett vannak átmenetes lencsék, melyek esetében a sötétítés a lencse felső részét érinti. Ezenkívül vannak fényre sötétedő és különböző fokban színezett lencsék.