Milyen karórát vegyünk fizikai munkához?

A megfelelő karóra kiválasztása lehet a világ legegyszerűbb dolga is, feltéve, ha pontosan tudjuk, hogy mit is szeretnénk. Amikor azonban csak halvány elképzeléseink vannak, akkor hamar rádöbbenünk, hogy mennyire nehéz több száz – sőt, bizonyos esetekben több ezer – modell közül rálelni a tökéletesre.

Ha öltönyös-inges órát keresünk, akkor gyakorlatilag csak a dizájnra kell odafigyelnünk, hisz vajmi kevés az esélye annak, hogy olyan behatás éri majd a szerkezetet, aminek a hatására tönkremenne. Ilyenkor tehát relatíve könnyű dolgunk van, csupán meg kell találni azt a darabot, amelyet meglátva azonnal hangosabban kezd el verni a szívünk. Speciális daraboknál ugyanez a helyzet, hisz ha például búvárórát keresünk, akkor a rendelkezésre álló készletből szinte biztos, hogy tudunk majd választani egyet, ráadásul a sportórák – mint amilyen a kerékpározáshoz, vagy a már említett búvárkodáshoz készültek – esetében sokkal fontosabb a funkcionalitás, mint a külcsín.

De mi a helyzet akkor, amikor egy igazi mindenest szeretnénk, amit akkor is nyugodt szívvel viselhetünk, amikor kemény fizikai munkát végzünk? Nos, ilyenkor két út áll előttünk, hisz létfontosságú, hogy strapabíró modellt válasszunk, mert különben hetek-hónapok alatt olyan állapotba kerülhet az óra, hogy már hordani sem lesz kedvünk. Így, ha jót akarunk magunknak, akkor vagy választunk egy kimondottan nagy fizikai igénybevételre tervezett, ütésálló modellt – több gyártó is készít ilyent, ezek jellemzően műanyag tokos, 200 méterig vízálló órák -, vagy maradunk a klasszikus vonalon, és kinézünk egy olyan fémszíjas – és természetesen fémtokos – órát, ami zafír üveggel van ellátva, ezáltal ellenáll a karcoknak. Ez utóbbi választás jóval univerzálisabb megoldást kínál, hisz egy ilyen órát akár elegáns öltözékhez is felhúzhatunk, ám azt tartsuk észben, hogy bár a zafír üveget szinte lehetetlen megkarcolni, törni sajnos az is törik.