Ezért ne hagyd ki a bemelegítést és a nyújtást!

Rohanó világban élünk, ezért már az nagy szó, ha valakinek jut ideje a rendszeres testedzésre. Sokan sajnos elodázzák, hogy heti két-három alkalommal végezzenek valami komolyabb megterhelést, hisz a fárasztó hétköznapokba nem egyszerű bele zsúfolni egy minimum két órás programot.

Ami ráadásul még jobban lefárasztja az embert, így extra motivációra van szükség ahhoz, hogy kitartók legyünk. Sokan sajnos ott próbálnak meg spórolni az idővel, hogy a terembe leérve átöltöznek és már állnak is neki a komoly munkának, holott a bemelegítés, a nyújtás és a levezetés elhanyagolása rengeteg veszélyt rejt magában és hosszútávon bizony előbb-utóbb meglesz a hatása. E három gyakorlatformának ugyanis az a lényege, hogy védje a testünket, méghozzá különböző módokon. Edzés előtt bemelegítést, illetve nyújtást kell végeznünk. Az előbbi felkészíti szervezetünket a nagyobb megterhelésre, fokozza a véráramlást és az oxigénszintet. Növeli a mozgástartományt, ezáltal jelentősen lecsökkennek a sérülések kockázatai. Nagyjából tíz percet minden alkalommal szánjunk erre, akár biciklizés, vagy erősebb séta formájában.

A nyújtás elsősorban az ízületeinket hivatott védeni, már amennyiben edzés előtt végezzük. Ha utána – is -, akkor az izmainkat lazíthatjuk ezzel a módszerrel, ami segít megelőzni az izomlázat. Tartsuk észben, hogy egy-egy komolyabb ízületi, vagy izomsérülés hónapokra velünk maradhat és megnehezíti életünket, így semmiképp se ezen spóroljunk időt, ha nagyon sietnünk kell, akkor inkább az edzés részét vegyük rövidebbre. A levezetés is fontos, és nem csak akkor, ha valamilyen állóképesség sportot űzünk. Célja ugyanis, hogy a hirtelen nagyobb megterhelést – az edzést – követően ne hirtelen álljunk le, hanem fokozottan, egyre lassítva. Ez rendkívül jót tesz a vérkeringésnek, ezáltal pedig az izmainknak is. Figyeljünk oda nagyon az óvintézkedésekre, hisz edzés során nagyon komoly sérüléseket, akár izomszakadást is lehet szenvedni, ami után már soha nem kapjuk vissza régi formánkat.