Fedezze fel a grönlandi Hvalsey templomot

Az Atlanti-óceán északi részén található nagy sziget, vagyis Grönland látogatói az inuit és a skandináv történelem keverékével, valamint a ritka természetvédelmi kilátásokkal találkoznak. Hvalsey (más néven Bálna-sziget) Qaqortoq közelében található, Grönland déli legnagyobb városában, Hvalsey fjordjában található.

[wp_ad_camp_1]

Ez a terület a norvég romok legjobban megőrzött és legnagyobb helyét tartalmazza, nevezetesen a Hvalsey templomot, amely az egyik első keresztény templom Észak-Amerika kontinensén. Mielőtt Columbus még egy új, rövidebb útvonal felfedezésére gondolt volna, a norvég telepesek közösségeket hoztak létre Grönlandon. Hvalsey, a keleti település tanyája volt, a három viking település közül a legnagyobb. Az izlandi norvég gazdák 985-ben rendezték meg. A grönlandi vikingek a 12. század közepén építették a Hvalsey templomot, hogy szolgálják a környéken élő keresztényeket. Amikor elérte a csúcspontját, a Hvalsey plébániatemplom része volt  maga a templom és 14 további épület. A régészek szerint ezek lehetnek raktárak, lakóházak vagy a pap otthona. Egyéb rom lehet a bálterem és a lakóépület romjai.

A többi épület legtöbb része eltűnt, ám a Hvalsey templomnak mind a négy fala 4,5 – 6 méter magasságban van, valamint két ablak és három bejárat nyílásai is megtekinthetőek még a mai napig is. A fa belső és a tető már nincs ott, de maga a templom nagyon hasonlít arra, mint amikor a telepesek elhagyták azt a 15. században. A tanya, amelynek a Hvalsey templom is része volt, a 11. századtól a 15. századig volt elfoglalva. 1408. szeptember 16-án esküvőt tartottak a templomban, és az ünneplés dokumentációja az ott élő vikingek utolsó nyilvántartása. Röviddel később ismeretlen okok miatt eltűntek Grönlandról. Egyes régészek szerint az éghajlatváltozás megnehezítette a gazdálkodást és a tanyán folytatott életet, míg mások úgy vélik, hogy az identitás és a gazdasági problémák miatt a vikingek visszatértek ősi otthonukba.