Fedezze fel a grönlandi Hvalsey templomot

Az Atlanti-óceán északi részén található Grönland látogatói az inuit és a skandináv történelem keverékével, valamint a ritka természetvédelmi kilátásokkal találkoznak. Hvalsey (más néven Bálna-sziget) Qaqortoq közelében található, Grönland déli legnagyobb városában.

[wp_ad_camp_1]

Ez a terület a norvég romok legjobban megőrzött és legnagyobb területét tartalmazza, nevezetesen a Hvalsey templomot, amely az egyik első keresztény templom Észak-Amerika kontinensén. Mielőtt Columbus még egy új, rövidebb útvonal felfedezésére gondolt volna, a norvég telepesek közösségeket hoztak létre Grönlandon. Hvalsey, a keleti település tanyája volt a három viking település közül a legnagyobb. Az izlandi norvég gazdák 985-ben alapították. A grönlandi vikingek a 12. század közepén építették a Hvalsey templomot, hogy szolgálják a Hvalsey fjordban és a környéken élő keresztényeket. Amikor elérte a csúcspontját, a Hvalsey plébániatemplom része volt a templom és 14 további épület. A régészek szerint ezek lehettek raktárak, lakóházak vagy a papok otthonai. Egyéb romok közé tartozik a bankett-terem és a lakóépület romjai.

A többi épület legtöbb jele eltűnt, ám a Hvalsey templomnak mind a négy fala 4,5 – 6 méter) között van, valamint két ablaka és három bejárat nyílásai is megvannak. Az épület teteje már nincs ott, de maga a templom nagyon hasonlít arra, mint ahogy a telepesek elhagyták a 15. században. A tanya, amelynek a Hvalsey templom is része volt, a 11. századtól a 15. századig működött. 1408. szeptember 16-án esküvőt tartottak a templomban, és az ünneplés dokumentációja az ott élő vikingek utolsó nyoma. Röviddel később ismeretlen okok miatt eltűntek Grönlandról. Egyes régészek szerint az éghajlatváltozás megnehezítette a gazdálkodást és a tanya fenntartását, míg mások úgy vélik, hogy az identitás és a gazdasági problémák miatt a vikingek visszatértek ősi otthonukba.