Finom sajtok, amelyeket a grillre kell dobni

A meglepetés látványa felbecsülhetetlen. Minden alkalommal, amikor megemlítjük valakinek, hogy „sajtot fogok grillezni”, figyeljük, ahogy lassan próbálják elemezni, amit mondunk. Azt gondolhatják, hogy biztosan azt akarta mondani, hogy „grillezett sajt”, de itt most nem arról van szó, hogy szendvicset készítünk benne olvasztott sajttal.

[wp_ad_camp_1]

Arról beszélünk, hogy előveszünk egy tányért sajtot, rádobjuk a rácsra, és addig főzzük, amíg a külsője megbarnul és belül megpuhul. A koncepció azok számára, akik még nem próbálták gyakran lehetetlennek tűnik, de amióta a választott először felfigyeltünk a halloumi sajtra, ez a grillező repertoár döntő eleme. A varázslatos kemény sajt gyönyörűen vágható, miközben nagy hő hatására megőrzi alakját. Szeretjük ezt a sajtot olyan vendégeknek főzni, akik először csodálkoznak el azon a gondolaton, hogy a sajtot grillezni lehet, majd miután megkóstolják sós ízét és rágós állagát, ők is rögtön kipróbálnák. Nincs jobb sajt a kezdéshez, mint a halloumi, a sajt grillezésének jogos királya.

A sós, félkemény kecske- és juhtej sajt Ciprusról származik, magas olvadásponttal rendelkezik, amely alkalmassá teszi a grillezésre. A halloumi szinte minden szupermarketben megtalálható, elfogadható áron, viszont meglehetősen drága lehet olyan területeken, ahol ez nem olyan elterjedt. A halloumihoz hasonlóan a kefalotyri juh- vagy kecsketejből készül, de mind keménységében, mind sósságában előrelépést jelent. Ennek a görög sajtnak nagyon magas az olvadáspontja, amely lehetővé teszi, hogy a grillen megbarnuljon anélkül, hogy teljesen szétmenne és használhatatlan lenne. Miután elkészült, állaga krémesebb, mint a halloumié, de mégis kellemesen és könnyen lehet rágni. A kefalotyri erős sós jellege miatt valamivel kevésbé univerzális, mint a halloumi. Nekünk a hagyományos saganaki-ként tetszik a legjobban – előételként grillezve. tálalva friss citromlével és meghintve fekete borssal.