Fontos tudnivalók a szén-monoxidról

A szén-monoxidról a többség tudja, hogy nagyon veszélyes, mert színtelen, szagtalan vegyület, így jelenlétét nehéz megállapítani. Ennek ellenére minden fűtés szezonban hallani olyan híreket, hogy egy család szén-monoxid mérgezést szenvedett vagy bele is halt a mérgezésbe, így nem lehet elégszer kihangsúlyozni, milyen fontos elővigyázatosnak lenni.

[wp_ad_camp_1]

A szén-monoxidról itt érhet el bővebb információkat! A szén-monoxidot gyakran nevezik néma gyilkosnak, mivel nincs se szaga, se színe. Éppen ez teszi olyan veszélyessé, hiszen az ember nem érzi, hogy veszélyben van. Nem csak az emberekre, hanem az állatokra is veszélyes. 2010 és 2015 között, tehát öt év alatt 2244 haláleset történt a szén-monoxid miatt. Elsősorban a téli hónapokban szaporodik meg a szén-monoxid mérgezések száma, melynek gyakran a nem megfelelően működő gázkészülék az oka. Fontos, lenne, hogy a fűtési rendszert minden évben legalább egyszer átvizsgálja egy szakember, lehetőleg a fűtési szezonon kívül, például a nyári hónapokban. Erre sokan nem kerítenek sort, pedig ezáltal nagyon sok balesetet meg lehetne előzni.

Fontos tisztában lenni a szén-monoxid mérgezés tüneteivel, melyek a szédülés, fejfájás, hányinger, gyengeségérzet, eszméletvesztés, majd bekövetkezik a halál. Ha tapasztalja az előbb említett tüneteket, akkor azt javasoljuk, hogy mielőbb hagyja el a házat és tárja minél szélesebbre az ablakokat. Ezenkívül hívja a 112-t. Ha mindenképp szeretné megelőzni a bajt, akkor azt javasoljuk, hogy vásároljon szén-monoxid érzékelőt, mely időben figyelmezteti a bajra.  Viszont fontos rendszeresen új elemet helyezni bele, hogy ne egy banális hiba miatt ne jelezzen a készülék. Bővebb információkért látogasson el a futes-gazszereles.hu weboldalra, ahol bővebben tájékozódhat!