Tanulmányok szerint a kenguru túlzott legeltetése veszélyeztetheti a földvédelmet

Őshonos állatként a kengurut általában nem tekintik fenyegetésnek az ausztrál növényzetre. A mezőgazdasági területeken viszont kártevőjeként tekintenek rájuk – például amikor az állatokkal versenyeznek az erőforrásokért, míg általában nem tekintik őket kártevőként a természetvédelmi területeken.

[wp_ad_camp_1]

Az UNSW Sydney vezette új együttműködési tanulmány megállapította, hogy a természetvédelmi tartalékok a kenguru túlzott legeltetésének jeleit mutatják – vagyis az intenzív legeltetések negatívan befolyásolják a föld egészségét és biológiai sokféleségét. Meglepő módon úgy tűnt, hogy a kenguruk legeltetési hatása sokkal károsabb az ország számára, mint a nyulak, egy betelepített faj. „A kenguruk súlyos hatással voltak a talajra és a növényzetre, ami a túlzott legelés tünete volt” – mondja Michael Letnic professzor, a tanulmány vezető szerzője, az UNSW Science természetvédelmi biológiai és ökoszisztéma-helyreállítási professzora. „A túl sok kenguru által legelésre használt területeken nemcsak kevesebb növényfaj volt, hanem a talajok is kimerültek tápanyagokból és tömörültek – ami azt jelenti, hogy kevesebb vizet képes felszívni a talaj, amikor esik az eső.”

A globális ökológiában és természetvédelemben tavaly év végén megjelent eredmények a 2018-as aszály idején a természetvédelmi területeken végzett terepmunkákon alapulnak. A kutatók az ország félszáraz részein négy természetvédelmi rezervátumot figyeltek meg. Míg a kenguruk és a nyulak szabadon barangolhatnak ezeken a területeken, mindegyik rezervátumnak több kis „kirekesztése” van – elkerített részekkel, amelyek a nem kívánt állatok távol tartására szolgálnak – hogy elősegítse az őshonos növényzet regenerálódását. Ezek a területek vagy a nyulakat/kengurukat vagy mindkettőt kizárták. Megvizsgálták az egyes fajokra jellemző talajromlás jeleit, és figyelték a környék állatállományát.