Hogyan készítsünk tökéletes sült gesztenyét?

Gyermekkorunk elmaradhatatlan téli finomsága, a karácsonyi vásárok meghittségének elsődleges titka, a tökéletes sült gesztenye. Régebben még aránylag egy hétköznapi csemegének számított, ma már szinte ritkaságszámba megy – elsősorban az ára miatt -, ám vitathatatlanul az egyik legfinomabb nassolnivaló, ami szinte bármikor jólesik.

Ám egyre ritkábban találkozhatunk árusokkal, hiszen csak a legforgalmasabb helyeken éri meg ezzel foglalkozni. Ezért aztán javarészt ránk marad a feladat, hogy elkészítsük otthon, ez azonban nem is olyan egyszerű, mint ahogy azt gondolnánk. Legfőképp azért nem, mert ha nincs egy tuti, bevált családi recept a tarsolyunkban, akkor az internetet böngészve bizony azzal szembesülünk majd, hogy útmutatók százai közül kellene kibogarászni azt az egyet, amelyik valóban megközelíti a vásárban kapható élményt. Nem véletlenül fogalmazunk így, hisz ott a speciális sütőnek köszönhetően olyan állagot kap a gesztenye, amit otthon nagyon nehéz leutánozni, ám ha a legalapvetőbb szabályokat betartjuk, akkor kiváló eredményt érhetünk el és maradéktalanul elégedettek leszünk.

A kevésbé örömteli hír, hogy ehhez bizony rá kell szánnunk az időt a műveletre. Igazán finom gesztenyét nem lehet pár perc munkával készíteni, ám utólag egyetlen pillanatot sem fogunk bánni, hiszen az íz és az állag kárpótol minket. Elsőként be kell vagdosni, kereszt alakba, mélyen a szemeket. Ezt óvatosan végezzük, mert a gesztenye héja kemény és még a legélesebb kés is könnyedén megcsúszhat rajta. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet az áztatás, legalább két órán át. Csepegtessük le a vizet és a szemeket egyesével csomagoljuk alufóliába. A sütőt melegítsük elő 180 fokra és süssük a gesztenyét nagyjából 40-45 percen keresztül. Ezt követően csak a kicsomagolás és a pucolás van hátra és már élvezhetjük is a zamatos csemegét.