Hogyan termesztjük a rutabagát?

Nem sok kertész termeszt rutabagát. Valójában a rutabaga soha nem terjedt el igazán az Egyesült Államokban. Talán azért, mert az amerikaiak türelmetlenek, és a legtöbb rutabaga fajta három-négy hónapig tart, míg kisebbik rokona, a fehérrépa feleannyi idő alatt termeszthető.

Valószínűbb azonban, hogy sokunknak rossz emlékei vannak arról, hogy a rutabagákat étvágygerjesztő péppé főzték. De ha megfelelően termesztik és elkészítik, a rutabaga borsos káposzta ízű, ami főzés közben édesít. A rutabaga a mustárfélék családjába tartozik, és a fehérrépa és a káposzta keresztezése. Mivel hűvös időben jól nőnek, és télen is betakaríthatóak, az északi országokban általában népszerűek. Másik elnevezésük svéd fehérrépa. A rutabaga nagy ovális vagy enyhén megnyúlt hagymák, kemény sárga hússal. A rutabaga növények ehető levelei hasonlóak a fehérrépa leveleihez, de vastagabbak, mint a káposzta vagy a kelkáposzta levelei. A rutabaga gyakran nem virágzik, de ha igen, akkor ez egy kicsi, sárga káposztavirág, négy szirmával, amelyek keresztet alkotnak, és keresztes virágú zöldségnek nevezik őket. Általában tavasszal ültetik őket, de meleg éghajlaton ősszel is ültethetők.

A rutabaga egynyári növényként termesztett kétnyári növény. Ha kora tavasszal ültetik őket, már az első évben magot vethetnek. Hűvösebb éghajlaton a rutabagákat késő tavasszal, a fagyveszély után közvetlenül vetik el, hogy ősszel érjenek. Meleg éghajlaton általában ősszel vetik el, és télen termesztik. Nem édesítik, ha melegben érnek. Ültesse el a magokat körülbelül 1/2 hüvelyk mélyre. Ritkítsa meg a palántákat, amikor körülbelül 3-4 hüvelyk magasak, így a hagymáknak lesz helyük nőni. A hígított zöldeket salátába tehetjük. A rutabagák a legjobban teljes napsütésben érzik magukat, ami körülbelül napi 6 órát jelent közvetlen kitettségben. Elviselik a részleges árnyékot.