Hogyan vezessünk ónos esőben?

A különböző időjárási és útviszonyok mind eltérő vezetési gyakorlatot kívánnak. Míg azonban egy esőre, vagy egy havazásra aránylag könnyű felkészülni, addig a sofőrök legnagyobb réme teljes joggal az ónos eső.

Egy kiadós havazást követően ugyanis egy ABS-sel és megfelelő téli gumival felszerelt gépjárművel a megfelelő sebességen aránylag nagy biztonsággal lehet közlekedni. Az ónos eső azonban alattomos és gyakorlatilag láthatatlan. Jégpáncélt húz az útra, amin még a legmagasabb biztonsági felszereltséggel rendelkező autó is simán meg tud csúszni. Szerencsére aránylag ritkán fordul elő, hisz hazánk időjárása nem igazán kedvez ehhez, így a legjobb tanács ami a címben feltett kérdésre adható, az az, hogy ha tehetjük, akkor lehetőleg ne induljunk útnak ilyen időben.

A legtöbb esetben bőven elég, ha csak akár másnapra halasztjuk a dolgunkat, így ha nem életbevágó, akkor a saját biztonságunk érdekében sokkal jobb, ha otthon maradunk. Vannak azonban olyan szituációk, amikor ez sajnos nem alkalmazható alternatíva és muszáj útnak indulni. Ilyenkor készüljünk fel arra, hogy sokkal tovább tart majd az út, hiszen a legfontosabb vezetéstechnikai tanács, amit ilyenkor adni lehet az, hogy haladjunk a megengedett sebességnél jóval lassabban és mind a fékezést, mind a gázadást nagyon finoman próbáljuk meg alkalmazni, mert a hirtelen gyorsítás, illetve lassítás könnyen megcsúszással végződhet. Tartsuk észben, hogy jégen a téli gumi éppoly kevésbé tapad, mint a nyári, sajnos ilyenkor szinte mindegy, hogy milyen abroncs van az autón, mindenképp rendkívül körültekintően kell menni. Ügyeljünk arra is, hogy az ablakmosó tartály tele legyen (természetesen téli, fagyállós folyadékkal), mert menet közben előfordulhat, hogy csak azzal tarthatjuk tisztán a szélvédőt. Egyenletes, lassú, nyugodt kormány mozdulatokkal vezessünk és tartsunk jóval nagyobb követési távolságot a szokásosnál. A lényeg, hogy óvatosan és nagyon megfontoltan vezessünk, így elkerülhetjük a baleseteket.