Igazi nápolyi pizza házilag? Lehetséges!

Kevés olyan étel létezik a világon, amit szinte mindenki szeret, de a pizza kétségkívül az egyik legnépszerűbb, mind közül. Sajnálatos módon az igazi, kövön sütött verzióhoz vagy el kell látogatnunk egy autentikus pizzériába, vagy rendelnünk kell, bár utóbbi esetben azért számolnunk kell a szállítás miatt bekövetkező minőségromlással.

A jó hír, hogy ha tökéletes végeredményt nem is érhetünk el speciális felszerelés nélkül, bizony némi ügyeskedéssel egész megközelíthetjük a kemencés élményt. Természetesen, ha van rá lehetőségünk, hogy építsünk egy pizza kemencét, akkor ezt feltétlenül érdemes megtennünk – már csak azért is, mert ezernyi más ételt is elkészíthetünk benne -, ám ehhez megfelelő térre van szükség, arról nem is szólva, hogy elég magas bekerülési költséggel jár. Ám egy otthoni sütő segítségével is szép sikereket érhetünk el. A valódi nápolyi pizza titka a magas hőmérséklet, ami a gyakorlatban legalább 400-450 Celsius fokot takar. Ezt egy hagyományos sütő nem tudja, ám a helyzet az, hogy a hőfoknál is fontosabb a meleg egyenletes eloszlása.

Erre született megoldásként a pizzakő, ami jóval optimálisabb például egy tepsinél, ugyanakkor távol áll a tökéletestől. Ezzel szemben a pizzavas már alkalmas a nápolyi pizza elkészítésére, persze megfelelő előkészületeket követően. Érdemes pizzakővel együtt betenni a sütőbe, így ugyanis egy vastagabb réteget kapunk, ami stabilabban tartja a meleget. Fontos, hogy a már jó előre elkezdjük az izzítást, akár a sütés előtt két órával beállíthatjuk maximumra a teljesítményt. Amennyiben van grill funkció, akkor az utolsó fél órában már azt használjuk – a turbo grill még ideálisabb, hiszen ott a ventilátor is rásegít a hő eloszlásra -. Ezt követően már csak arra kell ügyelni, hogy a nápolyi pizza ki, illetve berakásakor a lehető legrövidebb ideig hagyjuk nyitva az ajtót, így megőrizve a benti forróságot.