Így előzd meg a refluxot

Amilyen bosszantó, olyan veszélyes is egyben, így bizony a refluxot nem szabad félvállról venni. Amíg az ember csak nehéz ételek fogyasztását követően érzi azt, hogy nagyon sok lett a sava, addig némi szódabikarbóna segítségével még úrrá lesz a diszkomfort érzésen és csak legyint, hisz ez nem is egy komoly dolog.

Ám amikor már az éjszakáink sem nyugodtak és egyre sűrűbben megesik, hogy a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe, akkor lépni kell, mert a jelenség előbb-utóbb gyulladást okoz, az állandóan gyulladt terület pedig sokkal inkább hajlamos elrákosodni. A refluxra – szerencsére – ma már létezik gyógyszer, ám sokunkban felmerül, hogy az azok állandó szedésén kívül mit tehetnénk még annak érdekében, hogy javuljon ez az állapot. Nos, a helyzet az, hogy van jó pár hajlamosító tényező és rizikófaktor, melyekre odafigyelve, jelentős eredményeket érhetünk el.

Mindjárt az első ilyen – és egyben a leginkább magától értetődő – az az étkezés kérdése. Vannak ugyanis olyan élelmiszerek, melyek nagyon nincsenek jó hatással a gyomorra refluxra való hajlam esetén. Ilyenek a zsíros, nehéz ételek – ezek helyett fogyasszunk inkább fehérjében gazdag, sovány húsokat -, illetve gyakorlatilag minden, ami paradicsom alapú, de az innivalókkal is érdemes vigyázni, hisz például a szénsavas üdítők is felnyomják a gyomorsavat. Ráadásul a minőség mellett a mennyiség is számít. Sokkal jobb, ha inkább többször eszünk kis adagokat, mintsem egyszerre sokat. Arra pedig fokozottan figyeljünk oda, hogy este már ne étkezzünk – legalább 3-4 órával lefekvés előtt -, így jó eséllyel nyugodt éjszakáink lesznek. Ha ezeket az óvintézkedéseket betartjuk, akkor már nagyon sokat tettünk az egészségünk érdekében, ám emellett még érdemes mérlegelni, hogy a stressz, a túlsúly és a dohányzás mind-mind refluxra hajlamosító tényezők.