Kis ADR vizsga, avagy 1.3-as ADR oktatás

ADR bizonyítványra akkor van szükség, amikor az illető veszélyes anyagok szállításával vagy kezelésével foglalkozik, illetve ha bármilyen az ADR szerint veszélyesnek tartott árut szállít. Az ADR egy rövidítés, melynek jelentése „A veszélyes áruk nemzetközi közúti szállításáról szóló európai megállapodás”.

ADR oktatás megtartásának körülményeiről nem rendelkezik a törvény, így az 1.3-as oktatást akár elektronikus formában is meg lehet tartani, mely több szempontból is előnyös. Az ADR egy speciális bizonyítvány, amelyre akkor van szükség, ha a gépjárművezető veszélyes árut szállító gépjárművet vezet. Ezenkívül annak is ADR oktatásban kell részesülnie, aki a veszélyes áruval dolgozik, tehát bármi módon kezeli. Az ADR oktatás és bizonyítvány nem egy életre szól, ami logikus, hiszen az ADR-rel kapcsolatos előírások is folyamatosan változnak, illetve a veszélyes anyag szállítással kapcsolatos ismeretek és technológiák is egyre bővülnek. Éppen ezért időről-időre ismeretfelújító oktatáson kell részt venni és a végén vizsgát tenni. Az ADR 1.3 pontja azt írja elő, hogy mindazok a személyeknek, akik veszélyes áruk szállításával kapcsolatos munkakört látnak el, megfelelő képzésben kell részesülniük.

Az ADR 1.-as fejezete arról is rendelkezik, hogy az oktatáson a mentességet élvezőknek is részt kell venni. Az ADR 1.3-as oktatás online, elektronikus formában is történhet, mivel az oktatás megtartásának körülményeit nem szabályozza rendelet. A Hiperion Tech Kft oktatási anyagába akár bele is nézhet, így könnyebb lesz eldönteni, hogy ezt az oktatást szeretné-e, megfelel-e igényeinek, kellőképp közérthető-e. A Hiperion Tech Kft ADR oktatásában biztosan nem fog csalódni! Ha szeretne bővebb információkhoz jutni, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el a hiperiontech.hu weboldalra!