Kinek érdemes programozást tanulnia?

Tinédzserkorban az egyik legnagyobb dilemma annak az eldöntése, hogy merre induljunk tovább az életben. Mit érdemes tanulni, mire áldozzunk három, vagy öt évet az életünkből, mi az a hivatás, amit hosszútávon is élvezettel űzünk majd?

Esetleg jobban járnánk, ha a felsőoktatás helyett inkább valamilyen szakmát tanulnánk? Hisz a mesteremberek – ha valóban ügyesek – bőven többet kereshetnek a legtöbb diplomásnál. Esetleg az a legbölcsebb döntés, ha valamilyen divatosabb pálya felé orientálódunk? Ilyenkor aztán összeül a család, és születik egy döntés, amiről aztán majd az idő eldönti, hogy mennyire volt szerencsés. Ilyenkor pedig sokan gondolják, hogy a programozás és a szoftverfejlesztés egy olyan irányzat, amelynek nem véletlen van ennyire jó híre. Hisz csak a számítógép előtt kell ülni, és ezzel rengeteget lehet keresni. Legalábbis papíron ilyen egyszerű, és erre a következtetésre jutnak sokan akkor is, amikor felnőttként egy kicsit megrekednek, és úgy döntenek, hogy ideje váltani és valamilyen új szakmában kipróbálni magukat.

De valóban mindenki számára ideális választás a szoftverfejlesztés? Bárki meg tud tanulni – aránylag gyorsan és könnyedén – magas szinten programozni? Nos, a helyzet az, hogy ez így, ebben a formában azért nem igaz. A programozás magas szintű elsajátításához ugyanis szükség van arra, hogy valamilyen szinten közel álljon hozzánk az analitikus gondolkodásmód, a jó problémamegoldó képesség, és úgy alapvetően a matematika szeretete. Azonban ha ezek megvannak, akkor jó eséllyel bőven van mit keresnünk ezen a területen. Innentől pedig már csak rajtunk áll a dolog, a programozás ugyanis azon kevés szakterületek egyike, melyeket a legkönnyebben – és a legalaposabban – autodidakta módon tudunk elsajátítani. Ugyanis igazán úgy ragad ránk a tudás, ha minden egyes felmerülő problémának – és ezekből lesz bőven – saját magunk keressük meg a megoldását. Mindemellett pedig az sem egy utolsó szempont, hogy felnőtt fejjel talán még sikeresebbek lehetünk, hisz rengeteg tapasztalattal a hátunk mögött már egész másképp gondolkodunk és állunk hozzá egy-egy megoldandó feladathoz. Ez a szemlélet pedig programozásnál igencsak nagy előny. Úgyhogy ha úgy gondoljuk, hogy van affinitásunk efelé az irány felé, akkor vágjunk bele bátran, könnyen lehet, hogy nagyon hamar megtaláljuk majd a számításunkat.