Így őrizheted meg a szíved egészségét!

A daganatos megbetegedések mellett a szív- és érrendszeri problémák felelősek a legtöbb komoly egészségügyi gondért, éppen ezért nem lehet elégszer és eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy amit lehet, azt tegyük meg szervezetünk megóvása érdekében.

A legfőbb nehézséget ez ügyben általában az okozza, hogy ez egy összetett folyamat, tulajdonképpen egy életmód, amely rengeteg apró elemből áll össze, ám ha egyszer elkezdünk tudatosan odafigyelni a részletekre, akkor nagyon hamar meg lehet szokni az eleinte talán kissé kényelmetlennek tűnő feladatokat is. A legfontosabb minden kétséget kizáróan az étkezés. Az vagy, amit megeszel, szól a mondás, és nem véletlenül. A szervezetünkben bevitt táplálék – és a különböző nyomelemek – alapvetően határozzák meg a szívünk és ereink egészségét. Rengeteg zöldség és gyümölcs, olajos magvak, sovány húsok, és jól beállított szénhidrátmennyiség, ennyi a lényeg dióhéjban. Kerüljük a feldolgozott, cukros élelmiszereket, és a nehéz ételeket.

Ugyancsak fontos a megfelelő mennyiségű testmozgás. E tekintetben nem szükséges túlzásokban gondolkodni, nem az a lényeg, hogy heti hét alkalommal több órás edzéseket végezzünk, a lényeg a rendszeresség. Már az is nagyon sokat segít, ha napi szinten 20-30 percet sétálunk, ha emellé beiktatunk két alkalmat a héten, amikor komolyabb edzésmunkát végzünk, az már nagyon jó eredménnyel kecsegtet. A táplálkozás és a mozgás adja tehát az életmód alapját, emellett már csak annyi a feladatunk, hogy odafigyelünk az egészségünkre, és a minimálisra csökkentjük a rizikófaktorokat. Hagyjunk fel a dohányzással, rendszeresen ellenőrizzük a vérnyomásunkat és a vércukorszintünket is. Amennyire csak lehetséges, kerüljük a stresszt, és ne felejtsük el azt sem, hogy a megfelelő minőségű – és mennyiségű – alvás és pihenés kulcsfontosságú az egészségünk megőrzése érdekében.