Korunk népbetegsége, az elhízás

Az elhízás korunk egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A túlsúly számtalan kockázatot rejt magában, kezdve a szívbetegségekkel, és a magas vérnyomással, de a túlsúly megnöveli a rákbetegségek kialakulását és természetesen a cukorbetegségre való hajlamot. Ráadásul ez már rég nem csak a nyugati világ problémája, hisz a legújabb kutatások szerint Magyarország lakosságának több mint a hatvan százaléka túlsúlyos.

Ha pedig a világ népességét nézzük, akkor ezek a számok még inkább meghökkentőek. Eszerint ugyanis majdnem másfél milliárd ember számít túlsúlyosnak és legalább 500 millió fő pedig már az elhízott kategóriába sorolható. A legfőbb probléma az, hogy minél inkább több a súlyfelesleg valakin, annál nehezebb tennie ellene. Ennek roppant egyszerű oka van: amennyiben nem áll valamilyen komoly egészségügyi panasz (mint amilyen például a pajzsmirigy betegség) a súlygyarapodás hátterében, akkor a legtöbbször két ok együttes hatására vezethető vissza az elhízás. Ez a két ok pedig a túlzott kalória bevitel és a testmozgás drasztikus csökkenése, vagy teljes hiánya. Talán nem is igényel túl sok magyarázatot, hogy ez miért is egy ördögi kör. Hisz minél ducibb valaki, annál nehezebben tud mozogni, és persze a megszokott táplálékmennyiség erőteljes csökkentése is hatalmas áldozatokat kíván.

A testsúlyfelesleg ellen azonban a saját érdekünkben tenni kell. Túlsúlyosság esetén még könnyebb dolgunk van: ekkor ugyanis még életmódváltással hatalmas sikereket érhetünk el. Dietetikus által összeállított étrend és a rendszeres edzés a kulcs. Ez utóbbihoz ne féljünk segítséget igénybe venni, hisz egy tapasztalt személyi edző képes kimondottan az egyén igényeinek megfelelő tervet összeállítani. Elhízás esetén azonban könnyen lehet, hogy csak drasztikusabb megoldásokkal érhető el a kívánt fogyás. Amennyiben a diéta és a testmozgás nem válik be, gyógyszeres kezeléssel, vagy műtéti beavatkozással (gyomorszűkítés, gyomorballon) nagyban növelhető a siker esélye.