Kulturális sokk hatásai

A kulturális sokk nevű jelenséget a legtöbb ember megtapasztalja, aki egy addig számára teljesen idegen környezetbe csöppen és több hónapot tölt az illető közegben. A kulturális sokk különböző érzelmek összessége, és egy olyan jelenség, amelynek több fázisa van.

[wp_ad_camp_1]

A kultúrsokkhoz olyan érzelmek társulnak, mint például meglepettség, összezavarodottság, valamint az új kultúra és az adott kultúrában élő emberek iránti gyűlölet. Az említett fázisokból négy van, de nem minden ember megy át az összesen, mert vannak akik megakadnak az első vagy a második fázisban. Az legelső fázis az úgynevezett nászút fázis, amikor még semmi rosszat nem lát az ember az új kultúrában, csupán az általa megszokotthoz hasonlítgatja, de ugyanakkor csodálja az új hely szépségeit, romantikus figyelemmel kíséri az emberek szokásait és magatartását, mindezt csupán érdekes és új dolgoknak fogja fel, amelyet most lehetősége van felfedezni. A következő fázis az ellenséges fázis, amelyben az ember egyre elviselhetetlenebbek találja az új környezetét, és egyre jobban hiányzik neki a régi. Az ott élő emberek egyre antipatikusabbá válnak.

A harmadik szakasz a hozzászokási fázis, amelyben az egyén hónapok kezd hozzászokni az új közeghez és ő maga is új szokásokat kezd kialakítani, amelyek segítik őt a beilleszkedésben. Ilyenkor már semmi sem számít újnak, csupán megszokottnak. A negyedik szakaszt fordított kultúrsokknak nevezik. Ebben már teljesen hozzászokik az egyén az új környezethez, sőt ha visszatér a régibe, akkor azt találja furcsának, és ugyanolyan érzései lesznek a régi kultúrájával kapcsolatban, mint az újjal voltak az első fázisban.