Lézer, vagy tintasugaras? Milyen nyomtatót vásároljunk?

Ma már a legtöbb háztartásban megtalálható valamilyen számítógép, hisz az elmúlt két évtizedben egy szinte nélkülözhetetlen eszközzé vált. Hogy pontosan kinek milyen perifériákra van szüksége pluszban, azt mindig az egyéni igények határozzák meg, kétségtelen azonban, hogy az esetek többségében a nyomtató az a kiegészítő, amit elsőként beszerzünk.

Mielőtt azonban vásárlásra adnánk a fejünket, érdemes pár dolgot nagyon alaposan átgondolni. Az egyik ilyen, az az, hogy egész biztosan szükségünk van-e arra, hogy otthon is legyen egy ilyen készülék, hisz bizonyára jó ötletnek tűnik, hogy bármikor papírra vethetünk akár egész könyveket, vagy villámgyorsan nyomtathatjuk ki a jól sikerült családi fotókat, valójában a kezdeti lelkesedést követően ez sokkal ritkábban fog megtörténni, mint ahogy azt gondolnánk. Ha pedig csak hetente – nem ritkán havonta, vagy még ritkábban – izzítjuk be a készüléket, akkor egyáltalán nem magától értetődő, hogy megtérülő befektetésnek tekinthető a vásárlás. Egyfelől a valóban professzionális minőséget – amit például egy több millió forintos fotónyomtató tud egy nyomdában – meg sem fogjuk tudni közelíteni otthoni körülmények között, másrészt pedig ha túl sok idő eltelik két használat között, akkor nagy rá az esély, hogy a nyomtatófej beszárad, és szervizeltetni kell. Így aztán a végén az évente kinyomtatott pár oldalért és képért túl nagy árat fizetünk.

Azonban ha tudjuk, hogy aktívan használnánk a masinát – mert amúgy is heti szinten járunk nyomdába, vagy fotós szaküzletbe előhívatni -, akkor már más a helyzet, és hosszú távon jobban járhatunk, ha beszerzünk egy saját gépet. Itt már csak azt kell eldönteni, hogy melyik modell a legmegfelelőbb, ehhez pedig csak annyi kell, hogy alaposan átgondoljuk a felhasználói szokásainkat. Ha nagy mennyiségben nyomtatunk, színes és fekete-fehér anyagokat egyaránt – akár üzleti céllal -, akkor érdemes elgondolkodni egy fél profi színes lézernyomtató beszerzésén. A készülék ugyan magasabb áron kapható, ám az egy oldalra eső költségei ennek a legalacsonyabbak. Amennyiben mérsékeltebb használat valószínűsíthető, akkor viszont nyugodtan maradjunk a tintasugaras megoldásnál, és válasszunk egy gazdaságosan fenntartható – külső tintatartályos – modellt.