Melyek az autóban a legsűrűbben cserélendő alkatrészek?

Ha az autó megfelelően karban van tartva, akkor akár évtizedeken keresztül is róhatja az utakat és tulajdonosa hű társává válik. Az viszont kizárt, hogy mindez úgy valósuljon meg, hogy nem történik alkatrészcsere. Bizonyos alkatrészek cseréje ugyanis elkerülhetetlen.

[wp_ad_camp_1]

Az autóban leggyakrabban cserélendő alkatrészekről itt olvashat bővebben! Nem könnyű meghatározni melyek azok az alkatrészek, amiket gyakran ki kell cserélni, hiszen ez függ az autó márkájától, az adott modelltől, az évjárattól, valamint az útviszonyoktól és a tulajdonos vezetési stílusától. Ha körülbelül szeretnénk tisztában lenni vele, hogy egyes alkatrészeket milyen gyakorisággal kell cserélni, akkor a gyártók által megadott csereperiódus intervallumot kell figyelembe venni. Elsősorban a szűrők, így például az olajszűrő szorul cserére. Erre körülbelül tíz-tizenötezer kilométerenként kell sort keríteni. Az olajszűrő mellett a légszűrőt is célszerű kicserélni, valamint a pollenszűrőt. Az erős UV-sugárzás következtében az ablaktörlőket is érdemes kicserélni, különösen, ha gyakran vannak használva.

Ezek az alkatrészek nem drágák, így nem terhelik meg a családi kasszát, ha cserére kerül a sor. Viszont vannak drágább alkatrészek, melyek egy idő után megérnek a cserére. Ilyen például a lengéscsillapító, melyet a használat függvényében, de összességében százezer kilométerenként érdemes cserélni. A turbófeltöltő szintén elhasználódik, habár optimális vezetési stílus mellett akár kétszázezer kilométert is képes kihúzni. Azonban fontos, hogy a teljes meghibásodás előtt ki legyen cserélve, különben a motort is komoly károk érhetik. Ezenkívül a generátor is a kicserélendő alkatrészek közé tartozik, amit nyolcvanezer kilométerenként kell kicserélni.