Melyik a világ leghosszabb folyója?

Nagyon sokáig az emberek többsége tényként kezelte, hogy a világ leghosszabb folyója a Nílus. Nem csoda, hiszen sokáig a hivatalos leírásokban is az egyiptomi Nílus szerepelt a leghosszabb folyóként. Viszont a mérések azt igazolták, hogy az Amazonas a leghosszabb folyó, még pedig 6992 kilométerrel.

[wp_ad_camp_1]

A leghosszabb folyó a világon a dél-amerikai Amazonas. Érdekesség, hogy nagyon sokáig másodikként emlegették az Amazonast, aminek az volt az oka, hogy a kutatók nem tudtak eljutni a folyó forrásáig. Először két brazil felfedező, Roberto Werneck és Paula Salhana 1994-ben áttörést ért el és sikeresen elérte a folyó forrását, viszont nekik is tizenhárom évet kellett arra várni, hogy összeálljon egy tudományos expedíció, mely megerősítette felfedezésüket. Ugyanakkor ez a feltételezés még nem bizonyított. A legújabb kutatások arra világítottak rá, hogy az Amazonas 6992 kilométer hosszú, tehát majdnem eléri a 7000 kilométeres hosszt. Ennek ellenére a mai napig gyakran nincs abban egyetértés, hogy a Nílus vagy az Amazonas. Egy valami biztos, mégpedig, hogy mindkét folyó nagyon különleges környezettel rendelkezik és sokan látogatnak el hozzájuk.

A Nílus név jelentése folyóvölgy. Egy igazán különleges folyóról van szó, melynek mentén kialakult a civilizáció egyik bölcsője. Egyiptom felemelkedése nagy mértékben köszönhető a folyó közelségének. Egyiptom fővárosa, Kairó a mai napig az arab világ egyik legfontosabb központja. Az Amazonas kétségkívül nem csak a leghosszabb, hanem a legbővizűbb folyó a világon. A folyam összesen hét országot érint és Braziliában, az Egyenlítőnél folyik az Atlanti-óceánba! Mindkét folyó térségét évről-évre rengeteg turista választja. Ha szeretne bővebb információkhoz jutni, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el az axa-assistance.hu weboldalra!