Minden a Dijon Mustárról

Először láttam teljes virágzású mustármezőt egy autó ablakából egy franciaországi nyaralás alatt. Rendkívüli látvány volt; a mustárvirágok lenyűgözően élénk sárga árnyalatúak, és látni őket, ahogyan az élénk kék ég alatt eltakarják a tájat, és egy pillanatra úgy érezzük, mintha a nap felszínén lennénk.

[wp_ad_camp_1]

Ez megmagyarázhatja azt az érzésemet, hogy a mustárnak mindig pikánsnak kell lennie, és azt is, hogy miért van a pikánsabb francia és angol mustárnak nagyobb helye a kamrámban, mint az édes, élénk amerikai változatnak. Az angol mustár igényli a legjobb helyet ha komoly csípősségről van szó, de a csípős, krémes francia stílusú dijoni mustár rendelkezik a legtöbb sokoldalúsággal. A dijoni mustár létfontosságú alkotóeleme szinte minden elkészített szendvicsnek. Tökéletes tojáshoz vagy burgonyához (azaz: tojássalátához, burgonyapüréhez, burgonyasalátához), és megfelelő befejezést nyújt az olyan egyszerű sajtos ételekhez, mint a sajtosmakaróni, a raclette vagy a grillezett sajtos szendvics. A végén adjuk a csípős ételekhez, ne az elején, hogy megmaradjon a fűszeresség a palettán. A dijonból és az olvasztott vajból finom, egyszerű mártás készül halakhoz vagy sült zöldségekhez (savtartalomként citromlevet, a sűrítéshez lisztet használhat), Dijon pedig elengedhetetlen az egyik legegyszerűbb és legjobb vinaigrette elkészítéséhez.

A mustár használata az ételekben az ősi időkig nyúlik vissza. Három évezreddel ezelőtt ismerték az egyiptomiak, a Bibliában a héber konyha részeként jelenik meg, és minden mediterrán civilizáció a görögökön és a rómaiakon keresztül használta fel. Amint valaki mustárzöldet evett, biztosan felismeri, a mustár a káposztafélék családjába tartozik, amely káposztát és karfiolt is adott a világnak. A kulináris felhasználás miatt mégis inkább a magokat, nem pedig a leveleket ünneplik.