Mennyi csokit ehetünk büntetlenül?

Sokszor nincs is jobb érzés egy fárasztó nap végén, mint lekucorodni a kényelmes fotelünkbe, elindítani a kedvenc sorozatunkat és majszolni egy kockát egy tábla isteni finom csokoládéból.

Hisz ki az, aki nem szereti a csokit? Ezer fajtájával, ízesítésével, formájával mindenkit levesez a lábáról, és egy-egy ismerős íz bármikor képes visszaröpíteni minket a legszebb gyerekkori emlékeink közé. A csoki ugyanis kiskorunktól kezdve végig követi az életünket, hisz mikulás formában fogyasztjuk karácsony előtt, tojás alakban majszoljuk húsvétkor, de amikor szomorúak vagyunk, vagy épp ellenkezőleg, nagyon is boldogok, akkor egy – vagy több – kocka mindig szebbé tudja tenni a napunkat.

Ám sajnos amennyire finom, annyira túlzásba is lehet vele esni. A csokoládé mértéktelen fogyasztása pedig nem csak gyerekkorban fordul elő, de bizony a felnőttek körében is szép számmal megesik. Felmerül tehát a kérdés, hogy mennyi csoki egészséges, illetve mi az a mennyiség, ami már káros hatással van a szervezetünkre. Nos, jó, ha tudjuk, hogy a csokoládé pozitív élettani hatásait a benne található kakaó adja. Így minél magasabb kakaótartalmú változatot választunk – elsősorban ét csokit -, annál nagyobb szívességet teszünk magunknak. Ám a szakemberek még ilyenkor is óva intenek minket a habzsolástól – hisz ez az édesség rengeteg kalóriát tartalmaz – és az általános javaslat azt mondja, hogy egy táblának ki kellene tartania egy hétig, úgy, hogy három-négy alkalomra elosztjuk. Ez persze nem egyszerű feladat, főleg ha a kedvencünkről van szó, ám ha odafigyelünk arra, hogy ne jutalmazásnak használjuk, hanem a helyén kezelve, időszakos csemegeként fogyasszuk, akkor ez egyáltalán nem egy lehetetlen küldetés. Arra azonban mindenképpen ügyeljünk, hogy a kutyának semmiképp se adjunk belőle – egy falatot se -, mert négylábú kedvenceink számára ez a csemege bizony mérgező.