Miért éri meg a munkaadóknak diákokat foglalkoztatni?

A munkaadók szívesen foglalkoztatnak diákmunkásokat, hiszen kevesebb járulékot kell utánuk fizetniük, mint felnőtt munkavállalók esetében. Főként az alkalmi és a szezonális munkaerőigény kielégítésére alkalmazzák ezt a lehetőséget, leginkább nyáron, a vendéglátás és a kereskedelem területén.

[wp_ad_camp_1]

Elsősorban a vendéglátás, a kereskedelem és a turizmus területén alkalmaznak diákokat egyszerű betanított, alkalmi és szezonális munkákra. Népszerűek az adminisztrációs feladatok, a csomagolás, az árufeltöltés és a hostessmunka is. Gyakornoki programokat pedig főként az értékesítés, a marketing, a média és az informatika területén hirdetnek meg. Sok cég a nyári többletforgalom kezelésére alkalmaz ideiglenesen diákokat.

A diákok foglalkoztatása 15 év felett teljesen legális, természetesen csupán akkor, ha a munkaadó bejelenti fiatal munkavállalóját, és fizeti utána a járulékokat. Így is jobban jár, mintha egy felnőttet alkalmazna, hiszen például 90 ezer forintos nettó bér mellett egy felnőtt munkatárs esetén a munkavállalói ráfordítás körülbelül 180 ezer, míg egy diákmunkásnál csak 120 ezer forint. A munkaadó szociális adómentességet is élvezhet, de csak akkor, ha egy diákmunka-szövetkezeten keresztül foglalkoztatja a hallgatót. A szövetkezetek megkönnyítik a munkaadók dolgát, elvégeznek mindent az álláshirdetés feladásától a kiválasztáson és a szerződéskötésen keresztül a munkabérek szétosztásáig. A szerződés nemcsak a diákot, hanem a munkaadót is védi, hiszen ha az például egyik nap nem jelenik meg munkahelyén, érvényesíthetik a jogaikat, és kártérítést kaphatnak veszteségükért.