Miért van szükségünk a nyaralásra?

Minden embernek szüksége van a pihenésre évente legalább egyszer ki kell szállni a mindennapi mókuskerékből. A Journal of Nutrition, Health & Aging által publikált amerikai tanulmány kimutatta: a nyaralás kihagyása károsan befolyásolja az egészségünket: romlok az alvásminőség, emelkedik a stressz-szint, sőt akár az élettartamunk is csökkenhet.

A nyaralással foglalkozó kutatók azt vizsgálják, hogy egy egynapos, vagy egy egyhetes munkaszünet milyen hatással van az egészségre. Megállapításuk, hogy „A nap vége és a hétvége gyakran nem elegendő a munka stresszétől való kikapcsolódáshoz és a kikapcsolódáshoz.” emiatt van szükségünk hosszabb szünetekre. A nyaralásra leginkább az agyunknak van szüksége, utazzunk bárhová, végezzünk bármilyen más tevékenységet, mint a megszokott, idegrendszerünk fel fog frissülni a mindennapi monotónia után. Idegrendszerünk a munka során a telefoncsengésre, a főnök kiabálására és az elvégzendő feladatok sokaságára készenléttel, stresszel, állandó készenléttel reagál. Ha nem bontjuk le az adrenalint, kortizol szabadul fel, ami állandó stresszt jelent, ami tönkre teheti mindennapi ritmusunkat.

Elsőként alvásszavar alakul ki, majd idegesség és kimerültség jelentkezik, a tünetek fülzúgásig vagy akár szívproblémákig súlyosbodhatnak, melyek a kiégés súlyosabb jelei. Időnként szükség van az állandó nyomástól való távolmaradásra. Erre megoldás a nyaralás. A nyaralás nemcsak pihenést jelent, hanem változatos élmények keresését is. Erre szükségünk is van, ugyanis a mindennapi életben a családi feladatok, a munka és a pihenés nem mindig van egyensúlyban. A pihenés akkor az igazi, ha el tudunk utazni és nem a mindennapik helyszínén töltjük a kikapcsolódás napjait. Az ideális az lenne, ha két, esetleg három hétre el tudnánk utazni valahová, ennyi idő kell ahhoz, hogy szervezetünk visszataláljon a ritmusához.