Milyen értékű autót vegyünk?

Sokaknál – sajnos – egyfajta státuszszimbólum az autó, amivel egészen odáig nincs is semmi baj, amíg nem nyújtózkodik tovább az ember annál, ameddig a takarója ér.

Ám amikor valaki alacsony jövedelem mellett úgy dönt, hogy hosszú évekre hitelbe veri magát, vagy vesz egy koros prémium márkát, az általában egy életre megtanulja, hogy az autó a legtöbb esetben nem több mint használati tárgy és nem érdemes olyan költségeket rááldozni, hogy az megkeserítse az életünket. Ezzel együtt persze abba a hibába sem érdemes beleesni, hogy csak a spórolás miatt egy harmincéves, agyon korrodált négykerekűt veszünk és minden egyes alkalommal halálfélelmünk van, amikor felmegyünk az autópályára. Meg kell találni az arany középutat, és bizonyos esetekben el kell fogadni, hogy egy autó nem fér bele az aktuális költségvetésünkbe. De mit is jelent kicsit pontosabban ez az arany középút?

A pénzügyi szakemberek ajánlásai alapján nagyjából azt, hogy autó vásárlásakor körülbelül a hat havi keresetünknek megfelelő összegért keressünk járművet, ezt lehetőleg ne lépjük túl. Amennyiben ez a keret – bőven – elég arra, hogy egy korrekt állapotban lévő, nem leharcolt kocsit vegyünk, akkor szinte biztos, hogy a fenntartással sem lesznek különösebb gondjaink. Mielőtt azonban megvesszük az autót, mindenképpen üljünk le és számoljunk. Egyrészt gondoljuk át, hogy valóban szükségünk van-e saját gépjárműre – és ha helyette mondjuk akár taxival járnánk, akkor öt-tíz éves távlatban mennyivel jönnénk ki rosszabbul anyagilag -, másrészt pedig írjuk össze a várható kiadásainkat a kocsival kapcsolatban. Próbáljunk meg mindent számba venni, kezdve a tankolástól, a kopó alkatrészek cseréin át, a műszaki vizsgákig és mindenképpen úgy kalkuláljunk, hogy legyen egy bizonyos összeg félretéve a váratlan meghibásodásokra is. Ha mindent összegeztünk és még mindig úgy néznek ki a számok, hogy egyáltalán nem jelent gondot ez a plusz kiadás a családi kasszának – no és papíron jobban járunk a saját gépjárművel -, akkor egy alapos – és előzetes – átvizsgálás után nyugodtan megvehetjük a kinézett autót.