Minden vegetáriánus étrend egészséges?

A vegetáriánus ételek nem egyformán egészségesek, az ESC kongresszusán nemrégiben bemutatott kutatása szerint. „Tanulmányunk kiemeli a növényi élelmiszerek változó táplálkozási minőségét” – mondta Dr. Matina Kouvari, a görög Harokopio Egyetemről.

[wp_ad_camp_1]

„Ez a megállapítás sokkal nyilvánvalóbb volt a nők esetében. A korábbi kutatások kimutatták, hogy a nők inkább növényi eredetű élelmiszereket és kevesebb állati eredetű terméket fogyasztanak, mint a férfiak. De tanulmányunk azt sugallja, hogy ez nem garantálja az egészségesebb ételek kiválasztását, vagy a jobb egészségi állapotot. „A legtöbb étrendi vizsgálat a növényi étrendet egyszerűen „vegetáriánus” fogalomként határozza meg, ezáltal az összes növényi ételt egyenlőnek tekintve. A tanulmány egyedülálló aspektusa az volt, hogy a teljes mennyiség mellett megvizsgálta a fogyasztott növényi alapú élelmiszerek típusát is. Az egészséges növényi alapú termékek elsősorban a legkevésbé feldolgozott élelmiszerek voltak, például teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, diófélék, olívaolaj és tea/kávé.

Az egészségtelen növényi alapú termékek léből, édesített italokból, finomított gabonafélékből, burgonyából és bármilyen édességből (például csokoládéból, görög hagyományos desszertekből stb.) álltak. A tanulmány a növényi alapú élelmiszerek mennyisége és minősége, valamint a szív egészségének összefüggését vizsgálta egy 10 éves időszak alatt. Az ATTICA 2001-ben és 2002-ben véletlenszerűen kiválasztott mintát használt fel Athénban élő felnőttekből, akiknek nem voltak szív- és érrendszeri betegségeik vagy egyéb krónikus betegségeik. A jelenlegi elemzést 146 elhízott résztvevőben végezték, normál vérnyomás, vér lipid és vércukorszint mellett. Az étrendet egy kérdőív segítségével értékelték az előző évi szokások alapján.