Mindig visszavár: a csodálatos Görögország

Horvátország mellett a hazai turisták legkedveltebb célpontja nem véletlenül a varázslatos Görögország. Repülővel gyorsan megközelíthető, ám ha a valódi szépségeit is meg szeretnénk tapasztalni, akkor távolabb kell merészkednünk a nagyvárosok nyüzsgő, zajos és talán túlságosan is zsúfolt forgatagától.

Hiszen ha Görögországról van szó, akkor elsőre talán mindenkinek Athén ugrik be, teljes joggal. A város megannyi történelmi kinccsel csábítja az utazni és felfedezni vágyókat, cserébe azonban korántsem olyan patinás, mint ahogy az várnánk, sokan mára már Párizshoz hasonlítják, ami nem épp a legnagyobb dicséret. Ám ez a látnivalókból nem von le egy fikarcnyit sem, mindössze azt érdemes megfontolni, hogy a fővárost és környékét csupán egy-egy kirándulás célpontjának tekintjük és nem a tartózkodásunk fő színterének. Sokkal jobban járunk ugyanis, ha inkább bevackoljuk magunkat egy tengerparti településen, ahol azonnal megtapasztaljuk, hogy miért is imádják annyira az emberek ezt a csodálatos országot.

A mi temperamentumunkhoz képest merőben eltérő ugyanis a görög mentalitás. Ez az első egy-két napban talán szokatlan lesz, ám nagyon hamar meg lehet szokni a jót. Itt ugyanis mindenkinek van egy őszinte mosolya felénk, s keresve sem találunk olyan őslakost, aki ne lenne a segítségünkre, még akkor is, ha nem találunk vele közös nyelvet. A turisták által látogatott részeken amúgy nagyjából mindenki megérti az angolt, sőt vannak olyan részek (pl. Sarti, Parga, vagy épp Tolo), ahol annyi magyar látogató van évről-évre, hogy sokan még azt is beszélik, és a legfőbb információk (pl. étlapok) magyar nyelven is megtekinthetőek. Nekünk pedig nincs más teendőnk, mint hogy hagyjuk, hogy a hamisítatlan görög hangulat magával ragadjon, a bámulatos mulatságok, a jobbnál-jobb ételek és italok, no és persze a szinte kötelező ebéd utáni szieszta ezt nem is nagyon nehezíti meg. Aki egyszer itt tölti a nyaralását, az mindig vissza fog vágyni ide, mert Görögország Európa egyik legszebb ékköve.