Mit kell tudni a HPV vírusról?

Manapság az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés a humán papillomavírus, vagy ahogy sokan ismerik a HPV. Miközben az emberi hámsejtekben szaporodik a HPV vírus, jóindulatú vagy rosszindulatú növedékek képződését idézi elő.

[wp_ad_camp_1]

Mit kell tudni a HPV vírus elleni kezelésről? – A jóindulatú növendékek a bőrfelszínen bárhol megjelenő lapos vagy közönséges szemölcsök, illetve a végbélnyílás és a nemiszervek területén jelentkező nemiszervi szemölcsök is lehetnek. Utóbbiakat kondilómáknak nevezzük. Ezeket a HPV alacsony rákkockázatú típusai okozzák. A HPV magas rákkockázatú típusai laphámrák kialakulásához vezetnek. Ezek közül a legismertebb a méhnyakrák, ami 99 százalékban a humán papillomavírus fertőzésnek tudható be. Emellett a női és férfi nemiszervek, a szájüreg és a végbélnyílás rákjainak jelentős része is HPV eredetű. Általában ezek a daganatok lassan alakulnak ki és nagyon gyakran a korai szakaszban úgy nevezett rákmegelőző állapotokat lehet észlelni az érintett területen. Minél előbb fény derül a HPV fertőzésre, annál előbb meg lehet kezdeni a beavatkozást, aminek köszönhetően nagyobb eséllyel gyógyul meg teljes mértékben a beteg.

Kezdetben gyakran tünetmentes a páciens, így fogalma sincs arról, hogy HPV-vel fertőződött meg, így tudta nélkül tovább adja a fertőzést. A HPV vírus jelenlétét teszttel lehet igazolni. Nagyon fontos, hogy rendszeresen eljárjon szűrővizsgálatokra! A HPV vírus nem minden esetben okoz betegséget, az esetek többségében a vírus néhány hónapon belül kiürül a szervezetből. Viszont ez idő alatt a fertőzött ember szexuális partnerét is megfertőzi, akinek immunrendszere talán nem olyan erős, hogy legyűrje a HPV vírust. Éppen ezért rendszeresen kell HPV szűrésre járni! Bővebb információkat a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalon talál!