Mitől lesz aranykoszorús egy cukrászmester?

A televízióban, interneten gyakran találkozunk az ország tortája megmérettetése kapcsán a kifejezéssel: aranykoszorús, ezüstkoszorús cukrászmester. Ilyen címmel a hosszú időn keresztül magas szakmai színvonalon, erkölcsi és szakmai példamutatás terén is kimagaslóan tevékenykedő mesterek munkáját ismerik el.

[wp_ad_camp_1]

Hazánkban jelenleg 77 olyan szakképesítés van, amire mestervizsga épül. Egy szakma mesterének elméletben, gyakorlatban és írásban kell számot adnia tudásáról, bizonyítva, hogy a szakma minden fogása a kisujjában van. A mestercím nemcsak szakmai felkészültséget vár el, hanem példamutató emberi magatartást is. A mestervizsgát mesterképzés előzi meg, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara területi központjai szerveznek. 2015. szeptember elsejétől csak mestervizsgával rendelkező szakemberek vehetnek részt oktatóként a szakképzésben. Legnépszerűbb a fodrász és cukrász szakmában a mesterképzés.

Az aranykoszorús mesteri cím a cukrász szakmában ismert, és nem végzettséget jelent, hanem adományozott cím, ami a szakmában töltött idő után adományozható. Az adományozás feltétele, hogy az adományozott mestervizsgával rendelkezzen. A kimagasló szakmai munka elismeréseként adható arany, ezüst és bronz koszorús mesteri címre javaslatot a Kamaránál lehet tenni. A kitüntető cím átadására évente egy alkalommal kerül sor, mindhárom kategóriában 5-5 mester részesülhet az elismerésben. A cím olyan mestercímmel rendelkező szakembernek adományozható, aki Aranykoszorús Mester esetén legalább 30 év, Ezüstkoszorús Mester esetén legalább 20 év, Bronzkoszorús Mester esetén legalább 10 év gyakorlattal rendelkezik és büntetlen előéletű. A megítélésnél előnyt jelent a szakmai versenyeken elért eredmények, tanulók képzése és a folyamatos szakmai képzéseken való részvétel is.