Oszlassuk el a vízfogyasztással kapcsolatos tévhiteket!

A vízfogyasztás pofon egyszerű témának tűnhet, így meglepő, hogy még mindig mennyi tévhit övezi. A kellő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztás elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így nagyon fontos, hogy tisztában legyél vele, mi az, ami előnyös és mi az, ami árt.

Szűrt víz mellékhatásai kapcsán is rengeteg különféle tévhit, butaság hallható. Vannak, olyan egyszerű tévhitek, amelyek makacsul tartják magukat, még akkor is, ha már számtalanszor meg lettek cáfolva. Ilyen tévhit, hogy kizárólag akkor kell inni, amikor szomjasok vagyunk. Az igazság az, hogy akkor már rég késő. Azt kellene megelőzni, hogy a szomjúság érzet egyáltalán kialakuljon. A test érzékeny víz egyensúllyal rendelkezik, ha pedig felborul ez az egyensúly, akkor a test különféle módon jelzi azt. Ilyen jelzések lehetnek a szomjúságérzet, a szédülés, a fejfájás és a teljesítmény romlás. Tehát nem akkor kell inni, amikor szomjúságérzetet tapasztalunk, hanem hogy megelőzzük azt. A méregtelenítés miatt a szervezetből évente ki kell űzni a vizet, legalábbis sokan így vélik. Ez sajnos egy olyan tévhit, amely káros is egyben. A szervezetben a máj és a vesék végzik a méregtelenítést. Ezenfelül nincs szükség semmiféle méregtelenítésre, csak kárt okoz, így jobb az efféle káros marketing fogásokat mellőzni.

A kellő mennyiségű folyadékfogyasztás nagyon fontos, azonban az is lényeges, hogy milyen formában visszük be a szervezetbe a folyadékot. Pedig ez nem igaz, az ivóvíz a legmegfelelőbb alternatíva a folyadékfogyasztásra. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy az ételek is tartalmaznak némi folyadék mennyiséget, azonban a vízfogyasztás még így is nagyon fontos. A kávéval és a teákkal viszont óvatosan kell bánni, ugyanis vízhajtó hatásúak lehetnek, különösen a kávé, ezért a fogyasztás után célszerű egy pohár vizet meginni.