Rengeteg problémát megoldhat a családterápia

Sajnálatos módon még mindig nagyon sokan valamiféle bélyegként tekintenek a különféle lelki eredetű problémákra és főképp azok gyógyítására. Ezért aztán – többnyire szégyenérzetből – rengetegen nem is kérnek segítséget, holott az akár évek, évtizedek óta mélyen gyökerező mentális problémákra is gyógyírt találhatunk így.

Persze egyedül minden nehezebb, így az elhatározás is könnyebben születhet meg, ha valamilyen közösségről van szó, melynek tagjai tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy a kialakult helyzeten változtatni kellene, és erre a legtöbbjük nyitott is. Ilyenkor kerül képbe a családterápia, amelynek az elnevezése egy kissé becsapós, hisz itt az egymáshoz közel álló, egymást segítő és támogató emberek csoportját tekintjük családnak, azaz nem feltétlenül vérrokonságon alapul. Sokkal fontosabb a tagok egymáshoz fűződő viszonya, hisz akit családunknak tekintünk, az nem biztos, hogy tényleg a rokonunk.

Ha pedig az addig jól működő mikroközösségbe valami hiba csúszik, a működésben zavar keletkezik, vagy az egyik tag olyan élethelyzetbe kerül, ahonnan úgy érezzük, hogy külső segítség nélkül képtelen lesz kilábalni, akkor jön el az a pillanat, amikor érdemes ezt a terápiás kezelési formát igénybe venni. A családterapeuta rendkívül széles skálán képes segítséget nyújtani, egészen a kommunikációs problémáktól kezdve a súlyosabb konfliktusok feloldásáig számtalan területen hozhat hathatós megoldást. Azonban akkor is bátran kérjünk ilyen irányú segítséget, ha egyedül érezzük magunkat. Sajnos sokak számára nem adatott meg az, hogy egy szerető közösségben nevelkedjenek fel, emiatt aztán felnőtt korban sokkal nehezebben oldódnak és alakítanak ki mélyebb kapcsolatokat, ez pedig rányomja a bélyegét a szociális és a mentális életre. Természetesen ez ellen lehet is, és kell is tenni, ezek a terápiák pedig tökéletes eszközök arra, hogy feloldják a mélyen gyökerező szorongásokat és beidegződéseket. Egyetlen pillanatig se érezzük hát kínosnak, vagy szégyellnivalónak ha a mentális egészségünk érdekében szakemberhez fordulunk, hisz ez ugyanolyan természetes, mint amikor fizikai panaszokkal keressük fel az orvosunkat.