Székrekedés terhesség alatt?

A székrekedés meglehetősen gyakori probléma, és minden korosztályt érint, beleértve a terhes nőket is. A székrekedés általában otthon is kezelhető, egyszerű étrend- és életmódváltással, vagy enyhe hashajtók segítségével. Ennek ellenére terhes nők esetében a székrekedés kezelése nem ugyanaz, mint a többi betegnél, és bizonyos típusú hashajtók alkalmazása terhesség alatt ellenjavallt.

Hogyan állapítható meg a székrekedés a problémája? Ez egyszerű: nagy valószínűséggel székrekedést tapasztal, ha: egy héten legalább 3 alkalommal nem székelt; ha nehezen engedi ki/kiszorítja a székletet a beleiből, és ha ürüléke a normálisnál nagyobb és kemény, száraz. A székrekedés az emésztőrendszer olyan állapota, amelyben a beteg vagy a várandós nő nehezen eltávolítható széklettel rendelkezik. Ha a terhesség alatt azt tapasztalja, hogy a széklet kemény és nehezen eltávolítható, vagy azt észleli, hogy ritkán üríti ki a székletet, kérjen tanácsot kezelőorvosától az optimális kezelésről. Terhesség alatt vannak olyan egészségügyi problémák, amelyek meglehetősen gyakoriak (sok terhes nő szembesül velük), így nem kell aggódnia, ha azt tapasztalja, hogy gyakran van székrekedése.

A szervezetben a terhesség alatti hormonális változások kis emésztési problémákat okozhatnak, már a terhesség első trimeszterétől kedvezve a székrekedésnek. Szerencsére a helyzet elkerülhető és megelőzhető, különösen, ha pontosan betartja a nőgyógyász vagy táplálkozási szakember utasításait. Terhesség alatt a székrekedésnek számos oka lehet, a terhes nőknél normális hormonális változásokon kívül, amelyek az egész szervezetre kihatnak. A terhesség alatti székrekedést néha túlzott aggodalom, stressz, szorongás vagy depresszió okozhatja. A stressz szervezetre gyakorolt ​​hatása még nagyobb a terhes nőknél.