Szkopje, a Balkán ékköve

Az Európa déli régióját felfedező utazók még véletlenül sem hagyhatják ki célpontjaik közül Szkopje városát. Észak-Macedónia fővárosa a hagyományok és a szokatlan modern elemek keverékével minden jó balkáni útvonal elengedhetetlen állomása.

Bár Szkopje városa nem szűkölködik látnivalókban, nem az a fajta úti cél, amelynek alapos felfedezéséhez sok időre lenne szükség. A legjobb szkopjei programajánlatok egyszerre mutatják meg a város történelmi oldalát és modern próbálkozását az újjáéledésre, gyorsan felfedve a város összetett természetét. Bár egy rövid látogatásból sosem lehet egy várost teljesen megismerni, egy nap Szkopjéban elég ahhoz, hogy lássuk, miért olyan lenyűgöző ez a nyüzsgő kavalkád. Hogy a legtöbbet kihozhassuk a látogatásunkból érdemes megfontolni, hogy az év mely szakában érkezünk ide. Itt elsősorban az időjárás az, amire érdemes odafigyelni, hisz a tömeg miatt nem érdemes túlságosan aggódni, mert bár gyönyörű hely, de ennek ellenére Szkopje nem egy túlságosan közkedvelt turisztikai célpont, így az európai főszezonban nem okoz gondot a túl sok turista.

Ha kellemes, városnézéshez ideális időjárásra vágyunk, akkor a tavasz és az ősz a legjobb időszak az utazásunkhoz. Április közepétől június elejéig élvezetes, többnyire száraz tavaszi időjárás vár minket, míg az őszbe vezető hónapok, a szeptember és az október ugyanilyen jó egy pihentető körutazásra. Annak ellenére, hogy egy pezsgő főváros, a látnivalók sora nem igényel túl hosszú tartózkodást. Ha okosan összeállított tervvel érkezünk, akkor gyakorlatilag akár egy nap alatt megnézhetjük a legemlékezetesebb nevezetességeket. Semmiképp se hagyjuk ki a 12. század óta létező bazárt, mely egyedülálló Európában. Az ebéd elköltésére pedig nincs alkalmasabb hely a Vardar folyó gyönyörű partjánál, a Kőhíd tövében valamelyik étteremhajó fedélzetén.