Tények a tölgyfákról, amiket el sem hinne

A tölgyek a bolygó egyik legrégebbi és legszélesebb körben elterjedt fái. Már akkor léteztek, amikor az emberek még nem. Különböző élőlényeket táplálnak leveleikkel és makkjaikkal. A tölgy döntő szerepet játszott az emberi történelemben is. A korai emberek ebből építették otthonaikat, eszközöket készítettek és erős hajókat építettek a tölgyfából.

[wp_ad_camp_1]

Összehasonlítva a vörösfenyőkkel, amelyek általában 116 méter magasságra nőnek, a tölgyek a közepes magasságú fák kategóriájába tartoznak. A vörösfenyővel ellentétben ágaik szélesen elterjedhetnek. Ezért ezeket a fákat gyakran cserjéknek is tekintik. Sok más fától eltérően a tölgyfák nem pusztultak el hosszú idő alatt sem. Ennek oka elsősorban az, hogy a magvak kemény héjban vannak elhelyezve. Ráadásul a makk és a levelek cserzősavval vannak bevonva, amely megakadályozza azokat a gombákat és rovarokat, amelyek esetleg árthatnak nekik. Öregnek akkor lehet tekinteni őket, amikor a fák 700 éves kort érnek el.

Ezen korig a tölgyfák tovább nőnek, és makkot termelnek utódaik szaporodása érdekében. Amikor a fák túllépik az 1000 évet, növekedésük lelassul, és egyes részei elhalnak. Minden makk csak egy magot tartalmaz egy kemény héjban. Amellett, hogy vetőmag, számos madár fő táplálékforrása. A mókusokon kívül pedig egerek, patkányok és nagyobb emlősök, például szarvasok, sertések és medvék is fogyasztják a makkot. Ha azonban kutya vagy ló tulajdonos, vegye figyelembe, hogy a makk mérgező ezekre az állatokra. A makkban található tannikus és gallinsavak mérgezik mind a kutyákat, mind a lovakat, súlyos gastrointestinalis és vesebetegségekhez vezetve. A legtöbb tölgyfát Észak-Amerikában találhatjuk meg, különösen Mexikóban, ahol körülbelül 160 faj nő, és ezek közül 109 endemikus. Az Egyesült Államokban is több mint 90 faj található.