Túra belföldön: Dobogókő

A jó idő beköszöntével egyre többen vágyunk ki a szabadba: ideális túralehetőség a festői Dunakanyarban a Visegrádi-hegység legmagasabb csúcsa: Dobogókő. Akár egy napos kirándulást tervezünk, akár több napot szeretnénk eltölteni a Pilisben, nagyszerű kirándulásban lesz részünk. Akár gyalogosan, akár kerékpárral megyünk, de babakocsival is bejárhatjuk a környéket, remek éttermeket is találunk a közelben, vagy ha inkább piknikeznénk, padokat és asztalokat is találunk.

[wp_ad_camp_1]

Dobogókő tengerszint feletti magassága 700 méter, változatos erdei útjaival és gyönyörű panorámájával a pilis egyik legszebb része. A sok lehetőségből kedvükre választhatnak a túrázás szerelmesei: a Rám-szakadék, a Thirring-szikla, a Ferenczy-szikla, a Zsivány-sziklák, a Vadálló-kövek, a Prédikálószék, a Pilis-tető és a Piliskereszti-szurdok is felejthetetlen élményeket ígér. Budapesttől 50 perc alatt érünk ide autóval Pilisszentkereszten áthaladva, Esztergom felől pedig Pilisszentlélek mellett elhaladva érhetjük el a hegytetőt. Nem hagyhatjuk ki a túra során Magyarország legrégebbi menedékházát, amely báró Eötvös Lóránd nevét viseli, a mellette lévő kőépület étteremként, illetve panzióként üzemel.

A túrát érdemes a menedékház mögül indulva a nagykilátónál kezdeni. Jó időben a Dunakanyar hegységei gyönyörű látványt nyújtanak. A legnépszerűbb és a legrövidebb útvonal a Thirring körút, aminek azonban csak túrabakancsban, túrabot segítségével javasolt nekivágni, a csúszós, meredek, köves utak, kapaszkodók miatt. Ezoterikus nézetek szerint a dobogókői centrum alatt futnak össze a Föld erővonalai, itt található a Föld szívcsakrája. Sajnos az utak mentén sok elhanyagolt romos épület is csúfítja a kilátást, de a kirándulni vágyók kedvét ez sem szegi.