Videómarketing: a lényegről, az eszközökről és a stratégiáról

Ebben a cikkben Bakó Krisztián marketing specialistával elemezzük a videó marketinget: mi ez, hogyan lehet ezt megvalósítani és felhasználni a vállalat érdekében.

[wp_ad_camp_1]

Miután az okostelefon lett a fő emberi képernyő, sokféle promóció jelent meg, amelyeket a digitális marketing fogalma egyesít. Ezen területek egyike a videómarketing. A sokféle tartalom közül a videónak megvan a maga egyedisége és sajátossága. Kutatások szerint az online videók megtekintése folyamatosan növekszik. 2020-ban átlagosan minden internethasználó heti 18-20 órát töltött különféle videó tartalmak megtekintésével. Sőt, az emberek kétszer nagyobb eséllyel osztanak meg videókat barátaikkal.

Ez nem meglepő, mivel ez a legkönnyebben érthető tartalmi formátum, ugyanakkor a leglátványosabb és a legszembetűnőbb.Talán ezen okok miatt a legnépszerűbb internetes források és médiaplatformok a videótartalmaknak adnak elsőbbséget a megjelenítéseknél. Tehát például a Google magasabb pozíciót ad azoknak az oldalaknak a rangsorában, amelyekbe be van ágyazva egy videó. Az összes fő és legnépszerűbb közösségi hálózat hajlandóbb más felhasználókkal is videókat tartalmazó bejegyzéseket mutatni a többi formátumhoz képest, ezáltal növelve az ilyen bejegyzések elérhetőségét. Valószínűleg nincs értelme megemlíteni a YouTube-ot, amely az egyik legnépszerűbb forrás.

Mi az a videómarketing?

A cím kérdésére adott válasz meglehetősen nyilvánvaló, mivel hasonló fogalmakkal hasonlítva kitalálhatja a lényeget, például: tartalommarketing, internetes marketing, mobilmarketing stb. Mondhatjuk, hogy a különféle marketing korszakában élünk, ami valójában a promóciós technológiák szűk specializációját jelöli. A videómarketing az egyik ilyen. Itt arról van szó, hogy a videókon keresztül reklámozzák a márkákat.

Ez önmagában nem új eszköz, mivel a videót már jóval az internet kora előtt a marketing funkcióban használták. Önkéntelenül is felmerül a kérdés, hogy miért vált az utóbbi időben ilyen jellegűvé az áruk és szolgáltatások népszerűsítése, bár maga a videóformátum már több éve létezik.

Ennek több oka is van. Először is, az internet fejlesztése és a nagy sebességű hálózati hozzáférés lehetővé tette a kiváló minőségű videók egyszerű és egyszerű letöltését, valamint bármilyen eszközön történő megtekintését, bárhol és akár útközben is. A második ok az, hogy az okostelefonok kameráinak felbontása olyan magas lett, hogy teljesen professzionális minőségű eredeti videóanyagot lehet velük forgatni. Hatalmas számú alkalmazás tette minden felhasználó számára egyértelművé és egyszerűvé a szerkesztés, a képfeldolgozás és az effektusok alkalmazását. A harmadik ok pedig az, hogy a korunkban az emberhez jutó információmennyiség olyan hatalmas, hogy önkéntelenül is könnyebben érzékelhető formákra törekszik. A videó nem igényel sok erőfeszítést az érzékeléshez. A lehető legegyértelműbb.

Mint napjaink minden új szakmája, a videomarketing is két szakmai kompetencia – a rendezés és a marketing – metszéspontjában áll. Az első a videó készítéséhez kapcsolódik, azaz forgatókönyvek kidolgozása, tervezés, filmanyag, videóanyagok feldolgozása és szerkesztése. A második kompetencia a videófeltöltő platformokkal kapcsolatos – és nem csak a YouTube csatornán. Ez magában foglalja az online tartalomszolgáltató webhelyek sajátosságainak, az ott élő közönségnek az ismeretét, valamint annak ismeretét, hogy miként népszerűsítheti magát a videót az elérés növelése érdekében, és a megfelelő mutatót alkalmazza a videóvetés teljesítményének elemzésében.

Ma az áruk és szolgáltatások népszerűsítése nemcsak kommunikációs kampányt igényel. A fogyasztókkal való interakció a formák szélesebb skálájára épül, ideértve a márka társadalmi számláiban való részvétel, képzés, tanácsadás és az ügyfeleknek nyújtott segítség, valamint az ismételt vásárlások motivációjának fejlesztését. A videomarketing az az eszköz, amely a fentieket mind könnyűvé és kényelmessé teszi a fogyasztók célközönsége számára.

Videómarketing eszközök és stratégia

Mielőtt integrálná a videomarketinget a márka promóciós programjába, fel kell készülnie egy kicsit, és technológiára kell felfegyverkeznie. Bizonyos ismeretek mellett el kell döntenie néhány pontot is arról, hogyan fog lőni. Videomarketing eszközökről beszélünk, azaz minden, ami segíti és leegyszerűsíti a tartalom létrehozásának folyamatát.

Vizsgáljuk meg ezt részletesebben:

 1. Háttér vagy egy egész szoba a forgatáshoz. Természetesen sok múlik a videótartalom választott műfaján és a rendelkezésre álló költségvetésen. A megfelelő háttér azonban nemcsak a közönség megtekintése közben állíthatja be az információk helyes felfogását, hanem egyszerűen technikailag is időt takaríthat meg a leforgatott forrásanyagok feldolgozásán.
 2. Videokamera. A leendő márka sorozat kreatív ötlete ebben az esetben meghatározza a legfontosabb videomarketing eszköz szükséges költségeit. Egyszerű videók esetén az okostelefonos fényképezőgép vagy a laptopba beépített kamera jól működik. A riportfilmekhez vagy a stúdióban azonban valami különlegesre, sőt, talán több videokamerára is szükség lehet, hogy különböző szögekből készítsenek filmeket.
 3. Hangtechnika. Ha a forgatás kicsi és csendes helyiségben zajlik, akkor az okostelefonba vagy fényképezőgépbe épített mikrofonok elegendőek lesznek ezekhez a körülményekhez. De ha a cselekmény kültéren vagy zajos környezetben, például eseményen végzett munkát igényel, akkor a jó hangminőség biztosításához további berendezésekre lesz szükség. Ellenkező esetben a műsorvezető és beszélgetőpartnere hangja homályos vagy tompa lesz a zaj hátterében, ami nem okoz lelkesedést nézéskor és vágyat a jövőbeli nézők bevonzásához.
 4. Világítás. A szabadban vagy a beltéren rendelkezésre álló fény nem mindig nyújt vonzó képet egy videofelvételen. Ebben az esetben a jövőbeli videó színes képkockáinak megszerzéséhez helyhez kötött vagy hordozható világítóeszközökre lesz szükség, attól függően, hogy hol és milyen körülmények között tervezi a felvételt.
 5. Videó szerkesztési alkalmazások. Ahhoz, hogy lenyűgöző videót készítsen a forráskockák sorozatából, a leforgatott felvételeket egy cselekménynek kell egyesítenie, további illusztrációk, címek és zenei háttér kíséretében. Ezekre a célokra speciális alkalmazásokat vagy online telepítési platformokat használnak. Természetesen ez a szoftver önmagában használhatatlan, ha nincs kéznél laptop, jó grafikus kártyával vagy megfelelő táblagép.
 6. Videócsatorna. Amikor a videóval kapcsolatos munka véget ér, valahova fel kell tenni. A legnagyobb és legnépszerűbb tárhelyes médiaplatform a YouTube. A YouTube-csatorna indításáról szóló döntés nyilvánvalónak tűnik, de a márka promóciójának kitűzött céljainak elérése érdekében ez a platform nem biztos, hogy a legalkalmasabb.

Bár az utóbbi években a speciális berendezések sokkal hozzáférhetőbbé és technológiailag sokkal könnyebbé váltak, a videótartalmak létrehozása meglehetősen költséges folyamat. Mindez arra utal, hogy a videomarketing használata során fontos, hogy ne ragadjon el a videók létrehozásának kizárólag kreatív oldala.

Természetesen a videókészítés rendkívül érdekes és kreatív, de emlékeznie kell az ilyen típusú promóciók céljaira. Annak érdekében, hogy ne tévedjen el és ne ragaszkodjon határozottan a közönségre gyakorolt ​​befolyás szükséges vektorához, rendelkeznie kell egy videómarketing stratégiával. Tartalmazza a célt, az elérés módját, a szükséges eszközöket, a költségvetést, a tartalomelosztási csatornákat és a legfontosabb teljesítménymutatókat.

A célközönség jellemzőinek ismerete és a vállalat ügyfeleinek útitervének világos megértése segít megtalálni a szükséges válaszokat a stratégiai kérdésekre. Annak ismerete, hogy a fogyasztók hogyan mozognak a vásárlás felé, megkönnyíti annak meghatározását, hogy a videó milyen szerepet tölt be az értékesítési csatornában. Ez utóbbi a legegyszerűbb formájában négy fő közönségállapotot tartalmaz:

 • tudatosság,
 • alternatívák összehasonlítása,
 • döntés,
 • visszatartás.

A videomarketing céljainak és a megoldandó ügyfélállapot-átalakítás világos megértése segít a tartalomra és a videók megtekintése után elért eredmények mérésére koncentrálni.

A videóterjesztés csatornáinak meghatározása nem kevésbé fontos szerepet játszik a stratégia megvalósításában. Hatással vannak a videók általános kreatív koncepciójára, például: képméret, időtartam stb. A videó használatának három fő megközelítése van. Az első egy átfogó tartalmi stratégia részeként alkalmazza, a második a közösségi média marketingben (SMM), a harmadik pedig az online értékesítési csatornák ajánlásaival és áttekintéseivel foglalkozik. Mindegyiküknek megvan a saját megoldása a létrehozott videótartalom elhelyezésére és terjesztésére.

Miért használjon egy vállalkozás videómarketinget?

A videómarketing ugyanúgy vonzza az üzleti életet, mint a tévéhirdetések. Más kérdés, hogy korábban ez kevés vállalat számára volt elérhető, mivel mind a videó elkészítése, mind annak elhelyezése magas költségekkel jár. Az online és a digitális technológiák több nagyságrenddel csökkentették a video gyártásának és a fogyasztóknak történő eljuttatásának költségeit. Ezenkívül ez a legélénkebb vizuális forma, amely lehetővé teszi a vállalat számára, hogy bemutassa ajánlatát a fogyasztóknak. Konfuciuszt bölcsességnek tekintik: „Mondd, és elfelejtem, megmutatom és emlékezni fogok.” Ez a legjobban leírja, hogy a videó milyen hatást gyakorol az ügyfelek gondolkozására.

Életében legalább egyszer mindenki találkozott az árut kísérő használati utasítással. A legegyszerűbb eszközt is mindig megfelelő mennyiségű szöveg írja le. Annak ellenére, hogy bármely gyártó megpróbálja részletesen elmagyarázni az elérhető funkciókat, a bemutatás még mindig nem teljes illusztrációk nélkül a megértés javítása érdekében. Végül azonban lehetséges, hogy olvasás közben a fogyasztónak még mindig kétségei vannak afelől, hogy mindent helyesen értett.

Más kérdés, amikor a gyártók a szöveges utasítások mellett videó utasításokat készítenek. Minden jól látható benne, és kevesebb időre van szükség az ismerkedéshez, mint a kézikönyv figyelmes elolvasásához. Ez a példa azt szemlélteti, hogy a videomarketing hogyan tudja hatékonyabban továbbítani az információkat a címzettnek.

Ma a tartalom általában fontos szerepet játszik a márkák népszerűsítésében. És a videótartalom a műfajok sokféle változatát is kínálja. Olyan stílusokat tartalmaz, mint az ajánlat bemutatása, áttekintése, instrukció, magyarázat, gyakorlati tanácsok, interjú, ajánlás, vállalati videó. Mindez azt jelzi, hogy a videómarketingnek bőséges lehetősége van arra, hogy növelje a fogyasztókra gyakorolt ​​marketing hatását. Szüksége van további érvekre?

Előnyök és hátrányok 

Hagyjuk a hátrányokat utoljára, de most térjünk rá a videomarketing előnyeire. Ezek közül több van:

 • Ha felajánlja egy személynek a szöveg elolvasását vagy a videó megtekintését, akkor a többség a videót részesíti előnyben. A videótartalom iránti igény az emberek körében nagyobb, mint a többi videóformátum esetében, a könnyű észlelés miatt.
 • Most a videótartalom tökéletesen be van ágyazva az összes népszerű platformra, és ugyanolyan jól játszik minden eszközön. A videó lejátszása nem függ a böngésző típusától, az elrendezéstől, az operációs rendszertől és az ügyfél eszközének méretétől. Mindez arra utal, hogy nincs akadálya annak, hogy a videók minél szélesebb közönséghez jussanak.
 • Az információk videó útján történő bemutatása nagy érzelmi ingerrel bír, és egy ember jobban megjegyzi őket.
 • A videók javítják az organikus forgalmat és a konverziós arányt. Ez nemcsak azért történik, mert a videótartalom tétlen kíváncsiságot vált ki a felhasználókban. Azoknál a márkáknál, ahol a fogyasztókkal való érzelmi kapcsolat kulcsfontosságú, a videók használata segít a látogatókat vásárlókká alakítani.
 • A videómarketing értéket ad a tartalomnak. Segítségével a videópromóció vírussá válhat, ezáltal növelve a fogyasztók elérhetőségét és érzelmi részvételét.

Ahogy az várható volt, ezen a világon mindennek megvan az érem másik oldala, tehát semmi nem pusztán érdemből áll. Minden pluszhoz tartozik egy mínusz. A videomarketing fő hátrányai a következők:

 • A kiváló minőségű videótartalmak létrehozása érzékeny a szakember bizonyos készségeinek elérhetőségére, mivel megköveteli a rajzolás alapjainak megértését, egy kreatív komponenst és egy kreatív jövőképet, amely segít egy ötletet vonzó képpé alakítani a videóban. Bizonyos esetekben nehéz az összes szükséges készséget egy személyben egyesíteni, ezért szükség lehet további szakemberek, vagy akár egy egész csapat bevonzására, ami költséges lehet a költségvetés számára.
 • A videó létrehozása hosszabb ideig tart, mint más típusú tartalom. Ez egy forgatókönyv írására, a videó hőseinek kiválasztására, a díszlet rendezésére, a filmezésre és a szerkesztésre megy.
 • A videótartalom létrehozásához további felszerelésre van szükség. Természetesen a korai videómarketing-kísérletek során először a rendelkezésre álló eszközöket használhatja a befektetés minimalizálása érdekében. Ezt követően a legjobb eredmények elérésének vágya jelentős kiadásokhoz vezet a szükséges berendezések, szoftveralkalmazások megvásárlásához, valamint a speciális vállalkozók bevonásához.

A videómarketingnek a vállalat marketingstratégiájába való beépítésének ötlete eléggé csábító lehet ahhoz, hogy kísértésbe essen egy videó forgatásának azonnali megkezdésére. Általános szabály, hogy ez ahhoz a tényhez vezet, hogy miután megnézte, hogyan haladnak más vállalatok vagy akár versenytársak ebbe az irányba, a saját módján szeretné lemásolni. Csak ennek a megközelítésnek van időzített bombája, mivel nem veszi figyelembe a vállalat márkájának célközönségének érdekeit és igényeit.

Nehéz megindokolni a videótartalom létrehozására fordított időt, valamint az egyéb erőforrások impulzív impulzusra való pazarlását. Siker ebben az irányban csak akkor érhető el, ha azt gondolja, hogy egy adott videó hogyan befolyásolja a fogyasztói magatartást, és hogyan segíti a forgalom növekedését és a hirdetett áruk és szolgáltatások konverzióit. Rendezői készségekre van szükség a közönség számára releváns és hasznos videótartalom létrehozásához, vásárlási döntéseik alakításához, ugyanakkor márka-specifikus szkriptek létrehozásához, formátumok meghatározásához és a megfelelő terjesztési csatornák kiválasztásához.