Zöldségek, amiket már kora tavasszal lehet növeszteni

A tavasz hektikus idő a kertészek számára. A frissen szedett zöldségek soha nem lesznek pótolhatók, és már nagyon várjuk őket egy hosszú, hideg tél után. A tavaszi hőmérséklet kissé túl hideg, és a talaj még mindig túl nedves ahhoz, hogy sok zöldséget el lehessen ültetni, de még van néhány, ami már kora tavasszal is teremhet.

[wp_ad_camp_1]

Kora tavasszal kevesebb rovar és kártevő van, tehát a zöldségeskertje jól indulhatnak tavasszal. Sok évelő zöldség létezik – olyan zöldségek, amelyeket egyszer el lehet ültetni, és évekig betakarítani. Helyet kell biztosítania számukra néha évtizedekig, de megéri. A spárga növények minden évben termelékenyebbé válnak, és az érett spárga betakarítás hónapokig tarthat. Ha nem szereti a spárgát, akkor  az azt jelenti, hogy még nem próbálta ki a frissen szedett spárgát, próbálja ki, megéri! A saláta védelmet igényelhet, ha kora tavasszal akarja termeszteni, hiszen soha nem ízlik jobban, mint amikor ropogós tavaszi levegőben termesztik. A saláta tavasszal igényelhet még egy kis fagyvédelmet, de nem csavarodik fel, és valószínűleg lesz ideje két-három egymást követő ültetésre, így tavasszal is finom, friss salátája lehet.

A rebarbara olyan zöldség, amelyet úgy termeszthet, mint egy gyümölcsöt, és ez a szezon első édes „gyümölcse”. Valójában szégyen, hogy a rebarbara nincs eléggé kihasználva a főzés során, mert nagyon könnyen termeszthető. Miután elkészítette a rebarbara ágyását, minden tavasszal számíthat a rebarbara betakarításra. Egy jó tanács: a rebarbara korona gyorsan nagyon sűrűvé, téglássá alakulhat, amelyet nehéz kezelni. A spenótot hűvös időben kell termeszteni, különben gyorsan a maghoz csavarodik. Vannak olyan fajták, amelyek állítólag csavarbiztosak, ám előbb vagy utóbb (általában hamarabb) mindegyik a maghoz fordul, de ezt is megéri kora tavasszal termeszteni, ha kedveli a spenótot.